Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Warunki gwarancji i rekojmie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jak jest się osobą fizyczną to ma się gwarancję producenta oraz dwuletni okres ochronny na zgodność towaru z umową (zgodnie z zapisami ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej).
    To również dla mnie jakaś rewelacja bo jakiś czas temu kupując na paragon/os. fiz. mowa była o jednym roku po czasie gwarancji z tytułu niezgodności... Podaj podstawę prawną skoro nawet pro dealer'om nie można ufać...

Kilka googli później...

"Art. 10.
    1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu" - od wydania towaru a nie od końca gwarancji producenta...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    To również dla mnie jakaś rewelacja bo jakiś czas temu kupując na paragon/os. fiz. mowa była o jednym roku po czasie gwarancji z tytułu niezgodności... Podaj podstawę prawną skoro nawet pro dealer'om nie można ufać...

Kilka googli później...

"Art. 10.
    1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu" - od wydania towaru a nie od końca gwarancji producenta...
    Źle interpretujesz i wprowadzasz w błąd. Nie działa to na zasadzie: 12 miesięcy Canon i 24 miesiące sklep.
    Masz wybór tylko w pierwszych 12 miesiącach dochodzenia swoich roszczeń: serwis Canona lub sprzedawca. Ale zawsze sprzedawca w ciągu 24 miesięcy od zakupu. czyli dłużej jak 2 lata i tak nie będzie.
    Za kolejne lata trzeba zapłacić na zasadzie ubezpieczenia.

Pełne uzależnienie

Nie wiem, może ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, którą później sam cytujesz?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-01-2014 o 14:52

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Źle interpretujesz i wprowadzasz w błąd. Nie działa to na zasadzie: 12 miesięcy Canon i 24 miesiące sklep.
    Masz wybór tylko w pierwszych 12 miesiącach dochodzenia swoich roszczeń: serwis Canona lub sprzedawca. Ale zawsze sprzedawca w ciągu 24 miesięcy od zakupu. czyli dłużej jak 2 lata i tak nie będzie.
    Za kolejne lata trzeba zapłacić na zasadzie ubezpieczenia.
    Nigdy nie twierdziłem, że działa to na tej zasadzie. W błąd wprowadził mnie strideer. Czyli wszystko jest jasne i bez zmian w stosunku do tego co obowiązywało kilka lat temu... z bogiem
    Ostatnio edytowane przez Pelson ; 20-01-2014 o 16:32
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie

W błąd wprowadził mnie strideer.
    Że w którym miejscu?

Pełne uzależnienie

Widzę, że nie bardzo Koledzy zrozumieliście. Chodziło mi o to, że w pierwszym roku Serwis naprawia bez problemu, ale w drugim roku powołując się na niezgodność towaru z umową, to zostaje nam już tylko Sklep
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

można by temat osobny o gwarancjach canon polska bo śmiecicie w wątku o 6D i tak monstrualnie rozdmuchanym...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

tez mialem zaproponowac to wydzielenie. jutro w ciagu dnia usiade i wytne to do osobnego watku
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Rękojmia to rok i dotyczy przedsiębiorców.
    Ej! Rok to zgoda ale reszta to coś walnąłeś - chyba nie z k.c.?!

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Wskaż proszę konkretnie o co chodzi. Z małymi wyjątkami, które tutaj nie są istotne - dotyczy przedsiębiorców.
    Rozumiem, że to dotyczy mnie?
    Odp: Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.
    Rękojmia generalnie dotyczy konsumentów. Przedsiębiorcy mogą ją wyłączyć, a wyłączenie w umowach z konsumentami jest ( mówiąc najkrócej) ograniczone do przepisów szczególnych. Pozdrawiam.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów