Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Warunki gwarancji i rekojmie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Warunki gwarancji i rekojmie

Pytanie jest tylko gdzie jest granica rozsadku. Np. ostatnio ogladałem lodówki, które maja w zasadzie zawsze podany miesiac i rok produkcji na tabliczce w środku. Na pewno lodówka wyprodukowana w zeszłym roku a nawet 2013 może być i jest sprzedawana jako nowa. Tak samo jest z obiektywami, ale co by było gdyby ktoś sprzedawał obiektywy np. 20-letnie jako nowe? Np. taki stary Canon 50 mm/1.4 jest w zasadzie identyczny jak dzisiejszy, ale np. gwarancje i papiery w pudełku byłyby przestarzałe. Natomiast np. EF 28/1.8 jest już nieco inny ale bez żadnej zmiany nazwy, więc jak ktoś kupi taki stary nowy, to może się czuć oszukany.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

tak na chłopski rozum nowe jest wszystko co nie zostało fizycznie użyte wiec jeśli trafisz 20 letni obiektyw zapakowany i nigdy nie użyty można stwierdzić że jest nowy

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Nowy to nigdy nie używany. Rok produkcji nie ma żadnego przełożenia do tego określenia. Liczenie lat jest umowne i w różnych krajach występują różne systemy.
    Zresztą jak mielibyśmy określać przedmiot nieużywany wyprodukowany w innych latach niż obecny?
    Co z przedmiotami, których rok produkcji jest niemożliwy do określenia?
    Na początku każdego roku nie byłoby więc produktów nowych w sprzedaży?
    Nonsens.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja bym tam nie chciał np. kupić szkła nowego (nigdy nie używanego), które przeleżało w magazynie 5 lat..

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jest oczywiste, że dawna data produkcji obniża wartość towaru. Nie kupuje się rzeczy tylko po to, żeby ich używać, ale też z zamiarem późniejszej odsprzedaży i do tego kupujacy ma prawo a sprzedawcy nic do tego. Więc argument, że stary nowy towar jest pełnowartoścowy, jest nieprawdziwy, bo nie jest.

Niepotrzebne sa żadne ograniczenia prawne jak stary towar można sprzedawać jako nowy. Wszystko załatwiłby nakaz wyjawienia daty produkcji (oczywiście do miesiaca, bo nie chodzi tu o rok kalendarzowy jak model samochodu ) przy zakupie a klient sama zdecyduje czy mujej to odpowiada czy nie. Bo ja na przykład, spodziewam się, i oczekuję, że wszelkie towary typu mechanicznego czy elektronicznego nie sa starsze niž rok, a już na pewno nie starsze niż dwa lata, ale takie już niechętnie kupuję bez specjalnej ceny.

Jak towar leży w magazynie latami, to moga się w nim zalęgnać grzyby, bakterie i pajaki.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

A może UOKiK udzielił by wykładni?
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Witam.
    Mam sytuacje - obiektyw kupiony w Polsce - niby gwarancja producenta 1 rok u mnie 20 dni przed skończeniem 2 lat ma problemy ERR01 - dowiadywałem się u radcy prawnego i mógłbym skorzystać z rękojmi - czy ktoś się z tym tematem w stosunku do obiektywów spotkał?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Kiedy dokładnie kupiłeś? Na firmę czy jako osoba fizyczna?

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Hey . 23.06 Będzie 2 lata , na firmę Fv. Dzwoniłem do sklepu i mówili zeby wysłać do serwisu i naprawia na gwarancji - podobno

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Dzwoniłem do sklepu i mówili zeby wysłać do serwisu i naprawia na gwarancji - podobno
    Jasne. Jeszcze jakąś bajeczkę tobie sprzedali?

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów