Pięknie. Kodeks cywilny znasz.
A teraz zapoznaj się z treścią art. 1 ust. 4 ustawy z dn. 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego...
Cieszę się, że mogłeś się dzięki mnie czegoś nauczyć.
Pięknie. Kodeks cywilny znasz.
A teraz zapoznaj się z treścią art. 1 ust. 4 ustawy z dn. 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego...
Cieszę się, że mogłeś się dzięki mnie czegoś nauczyć.
Kto w końcu wywali stąd tych księgowych/prawników/spamerów?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Spoko. Mod miał wydzielić i pewnie to w wolnej chwili zrobi.
Chętnie i ja się czegoś nauczę a mianowicie:
Sieciówka sprzedaje obiektyw za kilkanaście klocków jako pełnowartościowy tzn w cenie aktualnie obowiązującej za dane szkiełko. Jest on praktycznie prawie oryginalnie zapakowany, jest w pełni sprawny i nie nosi żadnych śladów użytkowania (poza faktem, że był on jednak szybciej rozpakowywany z oryginalnego pudełka a później nieudolnie w nie z powrotem zapakowany). Klient który go zakupił sprawdza w domku po numerze seryjnym datę produkcji i okazuje się, że obiektyw został wyprodukowany ponad dwa lata temu. I nasuwa się pytanie co teraz ! Czy u sprzedawcy można coś wskórać - w końcu kupiło się niby nowy sprzęt a ma on już w chwili zakupu ponad dwa lata ? Jeśli składać reklamację to z jakiego tytułu i na co się powoływać ?
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
chyba w przypadku nie używanego obiektywu data jego wyprodukowania nie ma znaczenia, nie ma terminu przydatności do użytku obiektywów, co innego jeśli okazało by się że był używany wiec nie jest nowy wtedy pewnie może go zwrócić ale tylko z powodu że był używany a kupował nowy
Skoro jest nowy to nowy. Nie widze jakichkolwiek powodow do walki.
Sprawa ciekawa. Przecież leżąc w magazynie, też jednak trochę się zużywa, chociażby od samego leżenia, smary, tuby, mogą mieć odleżyny...
Dawno temu jak pracowałem w likwidacji szkód, to przyjmowaliśmy dla szeroko rozumianej elektroniki (typu TV, radia, kompakty) zużycie na poziomie ok. 10-25% rocznie, w zależności od tego jak był wykorzystywany taki sprzęt.
Dla szkła leżącego w magazynie przyjąłbym, coś tam się zużywa, jakieś 3-5% rocznie
Sprawa nie jest czarno biała![]()
wychodzi na to że mój zeiss który jest z lat 70 jest zużyty od 120 do 200% ??? a działa jak nowy![]()