Napisałem jak wyglądała moja obróbka w ACR + PS to w skrócie napiszę jak wygląda sprawa z ostrością i szumami w DPP (być może komuś się przyda).
Testowałem Lightroma i DPP pod względem ostrości zdjęcia i muszę przyznać, że lepszy efekt uzyskałem w DPP (lepsza ostrość mniejsze szumy).
Być może wpływ na taki stan rzeczy miało to iż LR błędnie rozpoznał mój obiektyw (canona).
DPP
Ostrość - przechodzimy do zakładki LENS (jeżeli mamy obiektyw canona z listy, do którego można zastosować DLO) i ustaiwmy tą opcję na 100 jeżeli efekt będzie zadowalający to zostawiamy a jeżeli nie to eksperymentujemy z ustawieniem. Następnie przechodzimy do zakładki RGB powiększamy zdjęcie do 200 i suwakiem SHARPNESS jedziemy do momentu aż ostrość/szum będzie na zadowalającym poziomie.
Szum - suwak LUMINANCE dajemy na 0 gdyż efekt, który uzyskamy przesuwając go jest po prostu słaby. Zainteresować się warto suwakiem CHROMINANCE. Zazwyczaj stosuję wartość od 5 do 10 (w zależności od zdjecia). Mam odczucie, że ta opcja działa lepiej niż w Lightroomie. Na koniec zdjęcie wrzucamy do NEAT IMAGE i pozbywamy się szumu.