Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Niezbędnik canoniarza - szybkkie pytanie

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie Odp: Niezbędnik canoniarza - szybkkie pytanie

Napisałem jak wyglądała moja obróbka w ACR + PS to w skrócie napiszę jak wygląda sprawa z ostrością i szumami w DPP (być może komuś się przyda).

Testowałem Lightroma i DPP pod względem ostrości zdjęcia i muszę przyznać, że lepszy efekt uzyskałem w DPP (lepsza ostrość mniejsze szumy).
    Być może wpływ na taki stan rzeczy miało to iż LR błędnie rozpoznał mój obiektyw (canona).

DPP
    Ostrość - przechodzimy do zakładki LENS (jeżeli mamy obiektyw canona z listy, do którego można zastosować DLO) i ustaiwmy tą opcję na 100 jeżeli efekt będzie zadowalający to zostawiamy a jeżeli nie to eksperymentujemy z ustawieniem. Następnie przechodzimy do zakładki RGB powiększamy zdjęcie do 200 i suwakiem SHARPNESS jedziemy do momentu aż ostrość/szum będzie na zadowalającym poziomie.

Szum - suwak LUMINANCE dajemy na 0 gdyż efekt, który uzyskamy przesuwając go jest po prostu słaby. Zainteresować się warto suwakiem CHROMINANCE. Zazwyczaj stosuję wartość od 5 do 10 (w zależności od zdjecia). Mam odczucie, że ta opcja działa lepiej niż w Lightroomie. Na koniec zdjęcie wrzucamy do NEAT IMAGE i pozbywamy się szumu.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 22-01-2014 o 00:49

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Szum - suwak LUMINANCE dajemy na 0 gdyż efekt, który uzyskamy przesuwając go jest po prostu słaby. Zainteresować się warto suwakiem CHROMINANCE. Zazwyczaj stosuję wartość od 5 do 10 (w zależności od zdjecia). Mam odczucie, że ta opcja działa lepiej niż w Lightroomie. Na koniec zdjęcie wrzucamy do NEAT IMAGE i pozbywamy się szumu.
    Przecież właśnie to pozbywanie się szumu polega na naprawie tego wszystkiego "co dała matryca" bez obróbki:
    - szum luminancji - monochromatyczny, takie "ziarno" jaśniejsze i ciemniejsze,
    - szum chrominancji - chromatyczny, taka kolorowa kaszka,

Przesadne odejmowanie od sygnału z matrycy wzorców szumu prowadzi do uzyskania takiego "plastikowego" obrazu. Więc może lepiej od razu działać na "negatywie" RAW za pomocą DPP/ACR/Raw Therapee, niż angażować kolejny soft do obróbki i odszumiania JPEG-a. Zbytnie przeostrzenie zdjęcia wygląda tak jakoś sztucznie, dlatego korzystam jedynie z akcji w PS autorstwa Janusza Body.

Pytam, bo nie wiem - do tej pory jakoś nie rozwijałem tego problemu, bo na obrazkach 10x15 wychodziło to i tak bardzo dobrze, i dość naturalnie.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2014 o 08:33

Miasto
    Podkarpackie

Oczywiscie że lepiej działać jednym programem niestety z tych darmowych najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to dpp i neat image. Jeżeli już chcesz mieć darmowy dobry program to faworytem jest tu darktable pod linuxa. Z całym szacunlkiem ale wiem co to jest chrominancja i luminancja. Pisalem w uproszczeniu poradnik komuś kto zaczyna z tymi programami. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 22-01-2014 o 08:45

Pełne uzależnienie

ACR ma też wgrane profile do usuwania wad obiektywów. Ktoś porównywał efekty działania?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Co powiecie o Lightroomie? Ktos go uzywa?

Coś już napisał

Jednak zostanę przy Camera Raw w Adobe Photoshop CC, możliwości są ogromne a strata na gorszych algorytmach mała.

Dowolną warstwę obrazu lub pliku Photoshop CC można także edytować za pomocą Camera Raw w trybie filtru inteligentnego (!).

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Oczywiscie że lepiej działać jednym programem niestety z tych darmowych najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to dpp i neat image. Jeżeli już chcesz mieć darmowy dobry program to faworytem jest tu darktable pod linuxa. Z całym szacunlkiem ale wiem co to jest chrominancja i luminancja. Pisalem w uproszczeniu poradnik komuś kto zaczyna z tymi programami. Pozdrawiam.
    Softem zupełnie za free jest RawTherapee. Jest to już niezły kombajn, ale trochę wymagający dla maszyny - CPU min. cztery rdzenie rzeczywiste a nie Hyper-threading z dwóch.

Zaletą dla niektorych jest polska wersja językowa. Fakt, Lightroom również ma polską nakładkę.

RawTherapee niestety nie ma Pędzla korekcyjnego i Filtra gradientowego, a to są świetne narzędzia w LR.
    Ma za to tyle suwaczków i kombinacji, że ogarniam to bardzo powoli.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2014 o 18:38

Miasto
    Podkarpackie

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Softem zupełnie za free jest RawTherapee. Jest to już niezły kombajn, ale trochę wymagający dla maszyny - CPU min. cztery rdzenie rzeczywiste a nie Hyper-threading z dwóch.

Zaletą dla niektorych jest polska wersja językowa. Fakt, Lightroom również ma polską nakładkę.

RawTherapee niestety nie ma Pędzla korekcyjnego i Filtra gradientowego, a to są świetne narzędzia w LR.
    Ma za to tyle suwaczków i kombinacji, że ogarniam to bardzo powoli.
    Jest wymagający jest darmowy ale lepszy efekt uzyskamy w DPP. Tak jak pisałem wcześniej, jeżeli posiadacz puszki canona chce darmowy program to albo DPP albo Darktable pod linuxa.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Co powiecie o Lightroomie? Ktos go uzywa?
    LR, zakładka Develop, to jest ACR w innym opakowaniu.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dziękuję kulek855

Spróbuję Dartable jak polecasz, ale muszę odpalić kolejną maszynę wirtualną z jakimś jądrem.

Jeszcze niedawno używałem Debiana, ale powstawał konflikt na VMWare (może za mało ramu zadeklarowałem) i wywalała się cała maszyna.
    Spróbuję zadziałać, ale kończą się już możliwości moich dysków SSD na systemy, bo HD to tylko już magazyny.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    LR, zakładka Develop, to jest ACR w innym opakowaniu.
    To praktycznie ten sam moduł z roszerzeniem wielu funkcjonalności.
    Świetny jest Pędzel korekcyjny i Filtr gradientowy, tego mi brakuje w RT.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-01-2014 o 22:21

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów