Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
Nie dam rady bardziej rozmyć tła. I tak się staram jak mogę, ale uwierz, że z kitem gdzie przysłona wynosi 3,5-5,6 trudno jest bardziej rozmyć szkło.
Myślę , że nie powineneś winy zwalać na szkło, kupiłeś aparat który ma możliwośc zamocowania czego tylko zechcesz (obiektyw) przed korpusem, to juz nie jest niczyja wina, że nie kupiłeś nic innego. Jest to typowy scenariusz zakupu lustrzanki i żalu że kit nie robi takich fotek jak L , i że GO oraz BOKEH nie jest tak wyśmienity jak u innych.
Następny obiektyw w planach to 50mm 1.8, ale do tego czasu muszę wyciskać siódme poty z kita.
Mam ten obiektyw, zapchaj dziura w tej chwili , mozna ale jak długo.

Co do pory dnia, to nie był to środek dnia, lecz godzina 8-9 rano. Zaskoczyło mnie trochę to ostre światło, a nie wziąłem ze sobą blendy, więc musiałem improwizować.
Coś w stylu, zima zaskoczyła kierowców... a zabranie blendy to twój bład.

Jeśli chodzi o inspiracje, to oczywiście że przeglądam portrety innych. Zahaczyłem praktycznie o każdą galerię na forum w tej kategorii. Efekty nie są może powalające, ale wciąż się uczę portretu, więc naprawdę każda Wasza opinia jest na wagę złota.
Pytanie co z tych inspiracji wyciagasz? bo jezeli ogladasz zdjecia i chcesz zrobić takie samo albo starasz się znaleźćjak fotograf oświetlał, przerabiał, i gdzie robil zdjęcie to poprostu powtórzysz schemat i nigdy nie znajedziesz swojego odpwiedniego stylu. Każdy robi kompletnie inaczej zdjęcia, i z czasem to zauwazysz ze twoje zdjęcia będąsie podobać ludziom a innym kompletnie nie, gdyż będziesz do nich trafiać obróbką czy swoją wizją. Cięzko jest zadowolić kazdego, śmiem powiedzieć że niemożliwe to jest.