Muflon, już dawno miałem zapytać... co Ty dajesz Panu Bogu (prócz zdjęć), że On Ci tak te samoloty trzyma w powietrzu?Zatrzymuje na chwilę czas i ustawia je na niebie, żeby było ładnie? :-D
Muflon, już dawno miałem zapytać... co Ty dajesz Panu Bogu (prócz zdjęć), że On Ci tak te samoloty trzyma w powietrzu?Zatrzymuje na chwilę czas i ustawia je na niebie, żeby było ładnie? :-D
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
[QUOTE=muflon;, rotate&crop i jestTylko lewa ręka boli
[/QUOTE]
co to jest te rotate&crop?????????????? moze cos wiesz czego ja nie wiem .
(Do)kadrowanie na PC, w szczególności mocne wycinanieMam na tym punkcie zboczenie, wiem że czasem przesadzam - ale grunt to mieć przyjemność z tego co się robi
BTW, zakup 500mm jakoś tego specjalnie nie zmienił - po prostu zamiast wycinać duży samolot ze zdjęcia p.t. "samolot na tle...", mogę sobie ciachnąć z "dużego" samolotu przednią połówkęi dalej jest fajnie
![]()
Tak wiec powiedz mi jak obrabiasz zdjecia ze z tych cropow uzyskujesz taka jakosc?
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
Jak ma pewnie ~10mpix to można już śmiało cropować do miniatur 800px
W sumie to nie obrabiam jakoś wiele... obrót, obcięcie, jakieś tam podciągnięcie poziomów, rzaaaadko kosmetyczna poprawka typu usunięcie gałązki, która się gdzieś tam zaplątała gdzie nie trzeba, resize (własnym pluginem do gimpa) i leciutki sharpen.
To też nie jest tak, że wszystkie te zdjęcia to cropy 1:1"jakąśtam" jakość staram się trzymać, te 1800-2000 "dobrych" pikseli w poziomie jednak dobrze jest mieć (30x20). Przy 500mm x TC1.4 x 1.3 (1D) i 10mpix daje to ekwiwalent, drobne... 1800mm
![]()
1:1 też zresztą czasem robięMam w kolejce parę zdjęć robionych z góry ponad bazą Meiringen, pewnie za parę tygodni do nich dojdę
Problem jest tylko ze śmigłami/panningiem - skończyło się kozaczenie na 400mm@1/30s, 500mm z ręki to tak powiedzmy do 1/125 utrzymuję w powtarzalny sposób.
Robiłeś kiedyś z Wimberleya tym szkłem 500mm? Bo sam myślę na przyszłość o takiej kombinacji do samolotów.
FOTOINKWIZYTOR
Próbowałem 600mm (na Wimberley to nieduża różnica) i... nie podobało mi się. Do tych "właściwych" strzałów jest OK, ale w ogólności za bardzo ogranicza. To dobre dla zawodowców, którzy siedzą na wydzielonej trybunie i mają po metrze wolnego z każdej strony. Mój "environment" to raczej tłum przy barierkach
M.in. dlatego tak mi pasuje 500 (a nie 600) - bo spokojnie robię nim z ręki wszystko to co chcę i tak jak chcę. No, prawie, nad panningami jeszcze pracuję![]()