Strona 108 z 132 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1316

Wątek: [muflon]

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Muflon, już dawno miałem zapytać... co Ty dajesz Panu Bogu (prócz zdjęć), że On Ci tak te samoloty trzyma w powietrzu? Zatrzymuje na chwilę czas i ustawia je na niebie, żeby było ładnie? :-D
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Muflon, już dawno miałem zapytać... co Ty dajesz Panu Bogu (prócz zdjęć), że On Ci tak te samoloty trzyma w powietrzu? Zatrzymuje na chwilę czas i ustawia je na niebie, żeby było ładnie? :-D
    Ale to jest naprawdę proste... długa lufa, tryb seryjny, rotate&crop i jest Tylko lewa ręka boli

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

[QUOTE=muflon;, rotate&crop i jest Tylko lewa ręka boli [/QUOTE]

co to jest te rotate&crop?????????????? moze cos wiesz czego ja nie wiem .

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotosc Zobacz posta
    co to jest te rotate&crop??????????????
    (Do)kadrowanie na PC, w szczególności mocne wycinanie Mam na tym punkcie zboczenie, wiem że czasem przesadzam - ale grunt to mieć przyjemność z tego co się robi

BTW, zakup 500mm jakoś tego specjalnie nie zmienił - po prostu zamiast wycinać duży samolot ze zdjęcia p.t. "samolot na tle...", mogę sobie ciachnąć z "dużego" samolotu przednią połówkę i dalej jest fajnie

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Tak wiec powiedz mi jak obrabiasz zdjecia ze z tych cropow uzyskujesz taka jakosc?
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak ma pewnie ~10mpix to można już śmiało cropować do miniatur 800px

Miasto
    Zürich

Domyślnie

W sumie to nie obrabiam jakoś wiele... obrót, obcięcie, jakieś tam podciągnięcie poziomów, rzaaaadko kosmetyczna poprawka typu usunięcie gałązki, która się gdzieś tam zaplątała gdzie nie trzeba, resize (własnym pluginem do gimpa) i leciutki sharpen.

To też nie jest tak, że wszystkie te zdjęcia to cropy 1:1 "jakąśtam" jakość staram się trzymać, te 1800-2000 "dobrych" pikseli w poziomie jednak dobrze jest mieć (30x20). Przy 500mm x TC1.4 x 1.3 (1D) i 10mpix daje to ekwiwalent, drobne... 1800mm

1:1 też zresztą czasem robię Mam w kolejce parę zdjęć robionych z góry ponad bazą Meiringen, pewnie za parę tygodni do nich dojdę

Problem jest tylko ze śmigłami/panningiem - skończyło się kozaczenie na 400mm@1/30s, 500mm z ręki to tak powiedzmy do 1/125 utrzymuję w powtarzalny sposób.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Problem jest tylko ze śmigłami/panningiem - skończyło się kozaczenie na 400mm@1/30s, 500mm z ręki to tak powiedzmy do 1/125 utrzymuję w powtarzalny sposób.
    no i tu wymiękłem.. foty jak zwykle.. nie ma się co czepiać.. a jak tak machasz tym zestawem często to nie masz czasem wrażenia jak się ubierasz że jeden rękaw masz za wąski
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Robiłeś kiedyś z Wimberleya tym szkłem 500mm? Bo sam myślę na przyszłość o takiej kombinacji do samolotów.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Robiłeś kiedyś z Wimberleya tym szkłem 500mm?
    Próbowałem 600mm (na Wimberley to nieduża różnica) i... nie podobało mi się. Do tych "właściwych" strzałów jest OK, ale w ogólności za bardzo ogranicza. To dobre dla zawodowców, którzy siedzą na wydzielonej trybunie i mają po metrze wolnego z każdej strony. Mój "environment" to raczej tłum przy barierkach

M.in. dlatego tak mi pasuje 500 (a nie 600) - bo spokojnie robię nim z ręki wszystko to co chcę i tak jak chcę. No, prawie, nad panningami jeszcze pracuję

Strona 108 z 132 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów