Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Obiektyw... - 18-135 mm

Domyślnie Obiektyw... - 18-135 mm

Witam. W najbliższym czasie planuje zakupić lustrzankę, ale nie chcę jej zestawie z 18-55mm. Zastanawiam się nad wyborem 18-135 mm. Przede wszystkim chodzi mi o to, żeby uzyskać dobrą głębie ostrości i bokeh fotografując np. ludzi. ( zajmuję się fotografią głównie sesyjną). Czy ten obiektyw jest w stanie mi to zapewnić ? W jakiej odległości od modela należałoby stanąć, aby ten efekt rozmytego tła się pojawił? ( 2-3-5 m? )
    Czy może służy on bardziej do fotografii krajobrazu ? Jedyne czego jestem przekonana jest to, że na pewno biorę 50mm f/1.8 - w której wiem, że rozmyte tło ( tak jak tego oczekuje) będzie wręcz pewniakiem, ale wiem, że nie jest on uniwersalny, więc chciałabym jeszcze coś zmiennoogniskowego . Boję się również czy 18-135mm nie będzie zbyt ciemny ... Może moglibyście polecić mi jakiś obiektyw z f/2.8? Myślałam nad Tamronem 28-75 mm, ale sama już nie wiem... Z góry bardzo dziękuję.

Chodzi mi mniej więcej o coś takiego :

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/...57533683_n.jpg

http://fc08.deviantart.net/fs44/i/20...noitPaille.jpg

http://digital-photography-school.co...fd69fa85_b.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-9...G_3731olee.JPG
    ~ciasteczkatynki.blogspot.com
    Ostatnio edytowane przez betty ; 19-01-2014 o 18:03

Awatar animaniak
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: Obiektyw... - 18-135 mm

Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM nowy lub z drugiej ręki. Canon 85 f/1.8 USM do portretu idealny.

Cytat Zamieszczone przez animaniak Zobacz posta
    Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM nowy lub z drugiej ręki. Canon 85 f/1.8 USM do portretu idealny.

Niestety ten jeszcze nie na moją kieszeń Raczej nie chciałabym nic używanego

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Cytat Zamieszczone przez betty Zobacz posta
    ale nie chcę jej zestawie z 18-55mm
    Rozumiem, że chodzi o tzw. kitowy obiektyw. Nie chcesz ze względu na zakres ogniskowych czy jest inny powód?

Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Rozumiem, że chodzi o tzw. kitowy obiektyw. Nie chcesz ze względu na zakres ogniskowych czy jest inny powód?
    Pracowałam już na wielu lustrzankach znajomych i wiem, że kit nie spełnia moich oczekiwań, jest po prostu słaby, wiem, że wiele można z niego wycisnąć, ale najczęściej jest tak jeśli ktoś zaczyna pracować na kicie, to po pewnym czasie leci do sklepu, bo już wie czego chce i czego mu brakuje. Uważam też, że jest za ciemny.
    Chodzi mi głównie o portret, zdjęcia sylwetki, zdjęcia w pomieszczeniach ( niekoniecznie w dobrym świetle ), zwierząt domowych.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez animaniak Zobacz posta
    Canon 85 f/1.8 USM do portretu idealny.
    Tak, z tym mogę się w zupełności zgodzić, ale próbuje skompletować swój zestaw do 4000 PLN i nie wiem, czy wyrobie się w tym zakresie. Chyba, że wezmę samo body + 85 mm - ale obawiam się tego braku zooma.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

wiem, że kit nie spełnia moich oczekiwań, jest po prostu słaby
    Ach ,jak chciałbym być tak pewien swoich racji,bez doświadczeń wcześniejszych
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Głębia ostrości zależy od przysłony (w głównym stopniu), ogniskowej i odległości od obiektu, a także w pewnym stopniu od wielkości matrycy (chociaż nie wszyscy się z tym zgadzają)

W Twoim przypadku wypada szukać obiektywu portetowego o przysłonie miniumum 2,8. Większy budżet to 1,8 i dalej.

Obiektyw 18-135 jest również KIT-em, ale w innych zestawach i prawie na pewno będzie zbyt ciemny do Twoich potrzeb.
    Nie wykluczam, że uda się zrobić takie foty jak prezentowane także kitem, bo światła tam nie brakuje, ale GO byłaby nieco większa.

Kilka zdań teorii o głębi ostrości:

Fotografuj.pl - Głębia ostrości w praktyce i w teorii - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-01-2014 o 18:54

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Pracowałam już na wielu lustrzankach znajomych i wiem, że kit nie spełnia moich oczekiwań, jest po prostu słaby, wiem, że wiele można z niego wycisnąć, ale najczęściej jest tak jeśli ktoś zaczyna pracować na kicie, to po pewnym czasie leci do sklepu, bo już wie czego chce i czego mu brakuje. Uważam też, że jest za ciemny.
    Jeśli tak to mniej więcej wiesz czego potrzebujesz. Kit jest słaby, może więc nie warto nim rozbijać orzechów Dobra - na poważnie - jest ciemny i tutaj 18-135 nic nie zmieni. Piszesz o zdjęciach we wnętrzach - tutaj tez nie szukałbym czegoś długiego, bo i po co.
    Osobiście polecę Tamrona 17-50/2,8 bo:
    -jest wystarczająco długi do portretów (przynajmniej tych niezbyt ciasnych)
    -jest wystarczająco krótki do wnętrz
    -jest wystarczająco jasny do jednego i drogiego
    -pozwoli zaoszczędzić na zakupie Canona 1,8/50 (naprawdę nie warto mając Tamiego)
    -jest prawie trzykrotnie tańszy od Canona 17-55/2,8 .
    A potem będzie czas na coś może stałoogniskowego.

Na poparcie twierdzenia o słabości kita polecam:
    http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30159/
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 19-01-2014 o 18:56

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

@yrats mnie uprzedził.

Tamron pewnie będzie dobrym obiektywem na początek, bo to przyłona 2,8.

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    @yrats mnie uprzedził.
    o jakieś trzy lata
    Wiem no używam, kolega kupił Canona 17-55/2,8 - piękne szkło, szybki AF, ale... i tu dużo by gadać. W każdym razie Tami broni się bez problemu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów