Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Szeroki Canon?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol
    Jak Ty sobie z tym radzisz?
    Ostrzę, a następnie kręcę filtrem... Naprawdę nie jest to problem.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 20-03-2006 o 10:39

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... W wielu miejscach naczytałem się, że używanie np. polarów lub połówkowych z obiektywami bez wewnętrznego ostrzenia jest praktyczine niemożliwe (a przynajmniej nikt (?) tego nie praktykuje).
    Jest utrudnione.
    Ale warto przy okazji zwrócić uwagę, ze równie upierdliwe (jak nie bardziej) jest uzywanie polarów z obiektywami posiadającymi głęboką osłonę przeciwsłoneczną. Dotyczy to głównie osłon tulipanowych, bo te z zalożenia sa głębsze (mam na myśli obiektywy szerokokątne).
    Generalnie doszedłem do wniosku, że aby fotografować z polarem, to po prostu trzba mieć czas. Jak będziesz mieć dość czasu, aby zdjąć osłonę, ustawić polaryzację i z powrotem założyć oslonę, to kręcenie mordką nie będzie juz tak przeszkadzać :-)
    A jak fotografować na łapu-capu, to lepiej z polara w ogóle zrezygnować ;-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-03-2006 o 11:56
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Ok, dziękuję za porady. W takim razie poszukam jakiegoś polara i jeszcze raz podejdę do KITa. Sezon się dla mnie powoli zaczyna (w zimie często choruję i unikam dłuższych wypadów z aparatem), więc będę miał nad czym pracować. Zwłaszcza, że w ciągu ostatnich miesięcy sporo się naczytałem i uzupełniłem wiedzę z zakresu fotografowania. Dlatego mam nadzieję uzyskać lepsze rezultaty niż dotychczas, a jeśli się to uda, to daruję sobie te 17-40L (przynajmniej na razie), a zainwestuję w 70-200 f4L, żebym mógł się też spróbować na innym polu.

P.S.
    Skoro jestem przy filtrach, to możecie polecić jakąś konkretną firmę (polar, połówkowy)? Przeznaczenie - KIT 18-55.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A może zamiast 70-200, 70-300 IS? Ja się nad nim zastanawiam.
    http://canon-board.info/showthread.p...349#post147349

Domyślnie

Skoro jestem przy filtrach, to możecie polecić jakąś konkretną firmę (polar, połówkowy)? Przeznaczenie - KIT 18-55.
    Jeśli chodzi o polar to do KITa wziąłbym granatowy Hoya Standard. Ewentualnie Hama HTMC lub Hakuba MC.
    Unikaj Hoya z serii zielonej (nie posiada powłok antyrefleksyjnych), jak również bezpowłokowych Hamy i Hakuby.
    Z drugiej strony oczywiście są lepsze: Hoya (HMC, SHMC), Marumi, B+W, Heliopan; jednak gdybym miał wydać na filtr więcej niż wart jest sam obiektyw, to zadrżałaby mi ręka przy sięganiu do portfela :-)
    Co do szarej połówki, najlepszym rozwiązaniem jest system Cokin, który uwalnia nas od podziału kadru "pół na pół".

Zaś wracając do tematu szerokich kątów, to osobiście coraz bardziej podoba mi sie Sigma 12-24/4,5-5,6 :-) Nawet dylemat filtrów nam rozwiązuje, bo łyka tylko żelatynowe :-) Za to pokrywa pełna klatkę i po zapięciu do kliszaka efekty specjalne mamy gwarantowane :-) Ale uwaga! żadnych zaokrągleń - to szkło ma wyjątkowo małe dystorsje.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-03-2006 o 14:41
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Z wyników testów na Photozone Tokina 12-24 wypada lepiej niż Sigma...

http://www.photozone.de/8Reviews/len...4556/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...24_4/index.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Z wyników testów na Photozone Tokina 12-24 wypada lepiej niż Sigma...
    Wiem, wiem... ale kręci mnie u Sigmy te "prawdziwe" 12mm :-)
    Tak sobie na razie oglądam sample na pBase i Photosigu, czytam opinie i mam coraz większą ochotę pożyczyć choćby gdzieś to szkiełko i przestrzelić na kliszaku :-)
    Jakby mi się bardzo spodobało, to niewykluczone, ze ciężkim sercem poświęcilbym moją Sigmę 18-50/2,8 na rzecz tej 12-24. Najbardziej żal byłoby mi tego światła f/2,8 :-(
    Od 24mm wzwyż jestem już dostatecznie oszklony :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Znaczy, że w Tokinie 12mm nie jest "prawdziwe"? Interesuje mnie ta kwestia, bo też myślę o szkle w takim zakresie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Znaczy, że w Tokinie 12mm nie jest "prawdziwe"? Interesuje mnie ta kwestia, bo też myślę o szkle w takim zakresie.
    Różnica jest zasadnicza: Tokina jest "crop only", zaś Sigma kryje całe 24x36mm :-)
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Qrde, cały czas myślałem że Tokina nie jest tylko do cropa :/
    Jaki symbol w Tokinie o tym mówi? Fafluchte, cały czas jakoś byłem przekonany że to jest również do FF

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów