Postanowiłem podpiąć się do tematu - podobnie jak licorea przeczytałem chyba wszystko o szerokich kątach na tym forum i wciąż nie jestem w stanie wybrać konkretnego obiektywu.

Jeśli chodzi o KITa, to w zasadzie mógłby mi wystarczyć, ale chcę pobawić się polarem/innymi filtrami i kręcenie mordą mi w tym nie pomaga.

Rozpatrywałem 17-40L, ale cena jest odstraszająca (powiedzmy, że mógłbym wydać na obiektyw max 2,5k zł). Bezpośrednim rywalem tego szkła był któryś z modeli Sigmy (ew. Tamrona), ale z kolei wypowiadaliście się, że trzeba trafić na dobry egzemplarz lub umieć wyeliminować te złe w sklepie. Takiej loterii się właśnie obawiam, bo muszę przyznać, że jestem początkujący i nie mam odpowiedniego doświadczenia oraz wiedzy, aby móc jednoznacznie stwierdzić czy kupowany obiektyw jest w 100% OK. Z tego, co pisaliście wynika, że dobre (i niestety drogie) szkła Canona są w dużym stopniu do siebie podobne i nie ma sporych odchyłek co do jakości - dlatego rozglądam się głównie wśrod produktów tej firmy.

Swoją drogą mógłby ktoś napisać na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie obiektywu? Jak go testować, aby wyszły ew. wady oraz jak je rozpoznać...

No i może w końcu dojdziemy do jakiegoś kompromisu w sprawie szerokiego kąta Bo jak nie, to się wkurzę i kupię coś zupełnie innego: 70-200 f/4L (tu problemu z wyborem nie mam)