Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Szeroki Canon?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez licorea
    Tego nie jestem niestety w stanie sprawdzic, od wczoraj bezskutecznie poszukuje sampli z wymienionych wyzej szkiel. A ceny sa satysfakcjonujace...
    na pewno polecam wybicie sobie z glowy Flektogonow 20mm. oba (wersja f/2.8 i f/4.0) prezentuja sie w cyfrze miernie.
    Flektogonow 35mm (jest f/2.4 i f/2.8 ) osobiscie nie macalem moim lusterkiem, ale na ile znam teorie, uklad optyczny Flektogon daje tym szklom male szanse w cyfrze ze wzgledu na spory problem telecentrycznosci. sam mam w domu Porsta 2.8/35 ktory jest zblizona konstrukcja optycznie. i pod wzgledem jakosci pikseli jest kleska. spore winietowanie (nawet po cropie) i potezne mydlo.
    aczkolwiek nie mozna mu odmowic swoistego uroku. w portrecie sprawdza sie calkiem fajnie, a z pierscieniami robi mi za przyjemne makro. za 30zl to nie narzekam
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 14-03-2006 o 22:14
    www albo tez flickr

Domyślnie

Witam!

Rzeczywiście z szerokimi kątami do cyfrowych lustrzanek Canona to prawdziwy dramat Sam szukam jakiejś alternatywy...

O ile szerokokątne obiektywy z gwintem M42 nie najlepiej spisują się z cyfrą, o tyle contaxy radzą sobie całkiem dobrze. Pomijam oczywiście kwestie ceny, bo to całkiem inny temat. Poniżej kilka przykładów.

Tu np. Distagon 28/2,8 (choć wiem, że po cropie to trudno nazwać go szerokim kątem):
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/121127/0

Tutaj zdjęcia wykonane różnymi szkła Contaxa, m.in.: Distagony 18/4 oraz 35/1,4. :
    http://www.jimraisphotography.com/ (zakładka "Specials", następnie "Zeiss C/Y-EOS").

Pozdrawiam

Robert

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob
    Poniżej kilka przykładów.
    Tu np. Distagon 28/2,8 (choć wiem, że po cropie to trudno nazwać go szerokim kątem):
    Tutaj zdjęcia wykonane różnymi szkła Contaxa, m.in.: Distagony 18/4 oraz 35/1,4.
    Jak sam zauważyłeś, 28mm trudno nazwać szerokim, 35mm to już wcale; względnie szeroki jest 18mm, ale też nie aż tak tak bardzo (ani trochę szerzej od KITa)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Jak sam zauważyłeś, 28mm trudno nazwać szerokim, 35mm to już wcale; względnie szeroki jest 18mm, ale też nie aż tak tak bardzo (ani trochę szerzej od KITa)
    Tomek,
    przy przyzwyczajeniach do APS-C po pewnym czasie nawet 28mm zaczyna sie widziec jako "szeroko" no bo jak "standardowego" szkla uzywasz jako krotkiego portretu... :wink:

ale prawda jest taka, ze 28mm w plenerze robi sie zdecydowanie za waskie. bezwzglednie warto szukac czegos szerszego
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Tomek,
    ale prawda jest taka, ze 28mm w plenerze robi sie zdecydowanie za waskie. bezwzglednie warto szukac czegos szerszego
    Albo liczyć na to, że ceny 5D spadną do bardziej akceptowalnego poziomu, wtedy 28mm pozostanie szerokim kątem :-P
    Ostatnio edytowane przez Rob ; 17-03-2006 o 12:56

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Postanowiłem podpiąć się do tematu - podobnie jak licorea przeczytałem chyba wszystko o szerokich kątach na tym forum i wciąż nie jestem w stanie wybrać konkretnego obiektywu.

Jeśli chodzi o KITa, to w zasadzie mógłby mi wystarczyć, ale chcę pobawić się polarem/innymi filtrami i kręcenie mordą mi w tym nie pomaga.

Rozpatrywałem 17-40L, ale cena jest odstraszająca (powiedzmy, że mógłbym wydać na obiektyw max 2,5k zł). Bezpośrednim rywalem tego szkła był któryś z modeli Sigmy (ew. Tamrona), ale z kolei wypowiadaliście się, że trzeba trafić na dobry egzemplarz lub umieć wyeliminować te złe w sklepie. Takiej loterii się właśnie obawiam, bo muszę przyznać, że jestem początkujący i nie mam odpowiedniego doświadczenia oraz wiedzy, aby móc jednoznacznie stwierdzić czy kupowany obiektyw jest w 100% OK. Z tego, co pisaliście wynika, że dobre (i niestety drogie) szkła Canona są w dużym stopniu do siebie podobne i nie ma sporych odchyłek co do jakości - dlatego rozglądam się głównie wśrod produktów tej firmy.

Swoją drogą mógłby ktoś napisać na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie obiektywu? Jak go testować, aby wyszły ew. wady oraz jak je rozpoznać...

No i może w końcu dojdziemy do jakiegoś kompromisu w sprawie szerokiego kąta Bo jak nie, to się wkurzę i kupię coś zupełnie innego: 70-200 f/4L (tu problemu z wyborem nie mam)

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol
    Swoją drogą mógłby ktoś napisać na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie obiektywu? Jak go testować, aby wyszły ew. wady oraz jak je rozpoznać...
    Kup od pewnego sprzedawcy z możliwością wymiany a potem rób zdjęcia i .....zdjęcia i rób aż będziesz lub nie będziesz zadowolony
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

.... Rozpatrywałem 17-40L, ale cena jest odstraszająca (powiedzmy, że mógłbym wydać na obiektyw max 2,5k zł).
    W Stodole za 2,5k możesz 17-40L kupić! Więc na co czekasz, skoro chcesz tyle przeznaczyć?

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jeśli chodzi o KITa, to w zasadzie mógłby mi wystarczyć, ale chcę pobawić się polarem/innymi filtrami i kręcenie mordą mi w tym nie pomaga.
    Tylko dlatego decydujesz się z KIT'a na 17-40?? KIT przy krótich ogniskowych naprawdę jest niezły (i to za jaką cene!), a i z kręceniem mordką można sobie poradzić - sam używam jego i filtrów i naprawdę nie mam [nie miałem] nigdy z tym problemów. No i zobacz jaką masz średnicę filtra...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 20-03-2006 o 08:15

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Tylko dlatego decydujesz się z KIT'a na 17-40??
    Niepotrzebnie uprościłem, nie jest to oczywiście jedyny powód, ale przejdźmy do tego, co mnie w tym momencie najbardziej interesuje...

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    kręceniem mordką można sobie poradzić - sam używam jego i filtrów i naprawdę nie mam [nie miałem] nigdy z tym problemów.
    W wielu miejscach naczytałem się, że używanie np. polarów lub połówkowych z obiektywami bez wewnętrznego ostrzenia jest praktyczine niemożliwe (a przynajmniej nikt (?) tego nie praktykuje). Być może akurat natrafiłem na takie jednomyślne posty i nabrałem mylnego wrażenia, ale to jest w tym momencie mało istotne. Chciałbym się ostatecznie dowiedzieć, jak to jest ze stosowaniem tego typu filtrów w obiektywach z kręcącą mordką. Jak Ty sobie z tym radzisz? Jest to dla mnie ważne, bo mogę zakupić kilka filtrów na próbę i jeśli by mi KIT wystarczył, to zamiast 17-40L kupiłbym 70-200 f4L i uzupełniłbym przeciwny zakres ogniskowych... Z góry powiem, że nie stać mnie na eksperymenty, bo studiuję i budżet mam napięty (zbieranie dłuuugo mi zajmuje). M.in dlatego (znowu upraszczam), kierując się zasadą, że "biednych nie stać na tanie zakupy" od razu chciałem wziąć coś dobrego, żeby potem nie wydawać kasy dwa razy...

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów