Piękna puszkaMiło wspominam.
Piękna puszkaMiło wspominam.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może i macie rację,choć mnie się wydaję że taka baza zawiera więcej rzetelnej prawdy niż niektóre badania czy testy
Bo tu zapisuje sie dane wielu sztuk modelu a nie jednego badanego egzemplarzu.
Oczywiście że każdy może wpisać co chce ale...po co?.
Przecież wpisujący nie ma profitów od producentów ani od konkurencji.
Wpis jest czysto dobrowolny.
A czy wygladaja rzetelnie?
No cóż. Jeżeli ktoś pisze że jedynka mu padla po 30 tys to mnie (130 tys i dziala) wydaje sie lekko podejrzane,ale nie niemożliwe.
Dlatego patrzę na średnią jaka uzyskuje dany model.A i to nie gwarantuje że mój aparat tyle wytrzyma.
Nawet zakładajac że błąd to przeciez ten błąd jest proc taki sam w modelach
A wiec wystarczy porównać jeden model do drugiego
Np 1000d ma mniej wytrzymałą migawkę niż 5D. A ten z koleji szybciej pada niż 1DMKIIN.
Mam obydwa. I oczywiście może stać sie tak że 1000d (w tej chwili ok20 tys) przetrzyma 1DMKIIN (twraz 130 tys).
Ale prawdopodobieństwo jest dość małe.
Słyszałem o jedynkach z przebiegiem 800tys i o jedynkach gdzie migawka padła po 20tys.
Akurat migawki są kompletnie nieprzewidywalne.
Ale średnie osiągi przemawiaja do mnie ustalajac kolejność modeli pod tym względem.
Oczywiście pomijać trzeba fakt ze np w pewnej serii 5 była wada fabryczna w postaci żle przyklejonego lustra.
Panowie jakby nie patrzyć to 1DMKIIN jest jedną z najmocniejszych i najmniej awaryjnych lustrzanek.
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
"Czemu pies liże się po jajach?"
Z faktami podobno się nie dyskutuje (a to tylko kilka przykładów znalezionych na szybko):Przecież wpisujący nie ma profitów od producentów ani od konkurencji.
Wpis jest czysto dobrowolny.
1D MkIIN:
400D:34) Submitted by james
Clicks: 3,513,490
Shutter still alive: Yes
168) Submitted by ghj
Clicks: 503
Shutter still alive: No
387) Submitted by tayttapaskaatamatesti
Clicks: 100
Shutter still alive: No
394) Submitted by Alexander Faust - bardiir.net
Clicks: 484,050
412) Submitted by Alexander Faust - bardiir.net | lens-db.net
Clicks: 500,000
428) Submitted by Alexander Faust - bardiir.net | lens-db.net
Clicks: 504,000
492) Submitted by pyan
Clicks: 1,716,469
535) Submitted by b
Clicks: 1,151,544
557) Submitted by Andre
Clicks: 1,657,386
558) Submitted by Andreas
Clicks: 3,756,299
573) Submitted by eos400D
Clicks: 900,000
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Mam inne pytanko. Czy w 1d2 w body jest funkcja regulacji poziomu ostrosci ? np jak w 1d3 ?
można sobie ustawić wyostrzanie jpga, aczkolwiek jpgi z tej puszki jaj nie urywają
Nie słyszałem, aby komuś jpegi urwały jaja, ale kto tam wie jak to jest.
Tylko jpg-a ? a Raw ?
RAW w Canonie nie jest wyostrzany, robi się to samemu już wywołując plik. To nie Pentax
W mojej 1D Mk2 dwukrotnie migawka wytrzymała więcej niż te magiczne 200 tys. - pierwszy raz padła po 280.000, gdy sprzedawałem ciągle wszystko działało po kolejnych 260.000. Ale reguły nie ma.
w poniedziałek aparat ma być już u mnie z nową migawką :-)