Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: "Artysta sobie nie życzy"

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Cool "Artysta sobie nie życzy"

Słuchajcie. Wczoraj poszedłem sobie na koncert znanego krakowskiego muzyka. Pomyślałem co mi tam - wezmę ulubionego 300D z 28-80 f3,5-5,6, więc na warunki koncertowe żadne szaleństwo ale nie w tym rzecz. Koncert był w klubie studenckim, więc to niby większy luzik niż w jakiejś "oficjalnej" sali a obsługiwała go mniej mi znana firma ochroniarska. Jak tylko wyciągnąłem aparat już jeden z ochroniarzy mi oznajmił, że jest zakaz fotografowania bo "artysta sobie nie życzy" i może się to skończyć wyprowadzeniem z sali. Powiedziałem dobra i pomyślałem, że i tak parę fotek zrobię. Ale jak próbowałem pstryknąć to następny ochroniarz do mnie z tą samą gatką, tylko bardziej jakiś taki "niemiły" był Oczywiście flashe (nie miałem zamiaru używać takiego ustrojstwa) błyskały na lewo i na prawo, ale ja z braku siedzącego miejsca byłem blisko "panów w czerni", a tamci z flashami w kompaktach to byli jak to ujął pan bodyguard z "plakietkami"

Oczywiście olałem robienie zdjęć, nie będę sie szarpał bo nie ma o co, ale chciałbym wiedzieć czy artysta na publicznym występie może sobie nie życzyć fotografowania go? Czy "rządzą" jakieś wewnętrzne przepisy takich imprez?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

pewnie ze moze sobie zyczyc, natomiast to czy to jest OK to inna sprawa..

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    pewnie ze moze sobie zyczyc, natomiast to czy to jest OK to inna sprawa..
    Przyznam, że byłem zdegustowany i uważam, że to nieładnie. Ja wiem, że może sobie nie życzyć na takiej zasadzie jak przechodzień na ulicy może sobie nie życzyć kolesia z puszką (raz mi gość grający na harmonijce ustej jeśli dobrze pamiętam na Rynku krakowskim normalnie zwiał sprzed obiektywu - od tego czasu zbieram na tele ). Ale poza "kulturą" czy są na to jakieś przepisy?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    czy są na to jakieś przepisy?
    no raczej sa, nawet bylo o tym na forum ;-)
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To nie był występ publiczny, tylko w lokalu prywatnym najpewniej. I tu raczej wola artysty bezpośrednio nie ma znaczenia, tylko ustalenia organizatora/właściciela klubu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Ja się spotjkałem tylko z prośbą artysty, żeby robić zdjęcia tylko podczas pierwzsego numeru (Adam Makowicz)...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    Ja się spotjkałem tylko z prośbą artysty, żeby robić zdjęcia tylko podczas pierwzsego numeru (Adam Makowicz)...
    I właśnie tak jest najczęściej. Kiedyś słyszałem argumetnację artysty i przeważnie nie chodzi o flesze, ponieważ czasami oświetlenie sceny jest tak silne i pełne mrugających świateł, że i tak nie widzą publiczności. W dobie różnych kolorowych pism i internetu masowo jest powielany ich wizerunek, a na tym im bardziej zależy. Na początku koncertu artysta jest wypoczęty i uśmiechnięty, a im później tym bardziej widać zmęczenie, pot na twarzy, rozmyty makijaż od tego potu, plamy po pachami itp. A takich zdjęć oni nie chcą oglądać.
    ELAN 7 | 350D + kit | Tamron 28-75/2.8 | Canon 50/1.8 | Sigma 70-300 APO MS II |

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    no raczej sa, nawet bylo o tym na forum ;-)
    Dobra, dobra. Poszukam :rolleyes: Człowiek już sobie wątku założyć nie może jak go coś wkurzy

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    To nie był występ publiczny, tylko w lokalu prywatnym najpewniej. I tu raczej wola artysty bezpośrednio nie ma znaczenia, tylko ustalenia organizatora/właściciela klubu.
    No tak, w sumie nie publiczny. Ale argumentem było, że artysta ??: Aaa chrzanić, pójdę na inny koncert, może się gdzieś zlitują

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    No tak, w sumie nie publiczny. Ale argumentem było, że artysta ??: Aaa chrzanić, pójdę na inny koncert, może się gdzieś zlitują
    wez ze soba jakas malpke, to nie beda sie czepiac
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    Ooo, no to kulturka prawie. Bo czasu to trochę mało dał

Cytat Zamieszczone przez nastier
    wez ze soba jakas malpke, to nie beda sie czepiac
    Własnie, następnym razem zapodam zdjęcia z komóry. 20x30 i na ścianę

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów