Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

zdjęcia zostały zrobione na ogniskowech 105,70,50,35,24 mm nie widze efektu że obiektywy

"w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaskie zdjęcie"

zdjęcia na różnych ogniskowych wykonane z tego samego miejsca są zasadniczo identyczne nie widać aby przestrzeń przekształciła sie w różny sposób, nie zmieniają sie proporcje ani odległosci, nie zmienia się wrażenie 3d przestrzeni (wszystkie są płaskie jak diabli)

jeśli nie zmieniasz punktu z którego robisz zdjęcie to nie zmieniasz perspektywy dostajesz tylko mniejszy lub większy wycinek identycznej rzeczywistości w zależności od ustawionej ogniskowej - nic więcej żadnych tajemniczych efektów - zdjęcia są takie same więc nie ma mowy aby sprawiały inne wrażenie 3d - więc ta inna definicja perspektywy też nie działa - zdjęcia są identyczne.

czy obcinając zdjęcie photoshopem zmieniamy perspektywę? no śmiało napiszcie że zmieniamy

poniżej dowód, jeśli ktoś obserwuje owe mitologiczne różnice "w różnym przekształceniu przestrzeni" to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)

105mm

70mm

50mm

35mm

24mm

jak widać przestrzeń jest przekształcana tak samo - wiem nudne jak diabli ale taka jest rzeczywistość, jeśli ktoś to widzi inaczej to niech wrzuci zdjęcia to samo miejsce dwie ogniskowe i pokaże różnice w przekształceniu przestrzeni lub różnicę we wrażeniu trójwymiarowści.

rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-06-2017 o 11:11
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
    Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi...

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
    Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.

Uprawnienia umieszczania postów