Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Ale to już wyżej ktoś napisał i w cytowanych ćwiczeniach jest.
    Jeśli chcesz utrzymać ten sam kadr zmieniając ogniskową, musisz zmienić odpowiednio odległość od motywu i tym samym zmieniasz perspektywę.

Uwaga na boku: dla mnie cała ta dyskusja jest teoretyczna, bo fotografując patrzysz na motyw i jego miejsce w kadrze i przerysowania, które chcesz mieć lub nie na zdjęciu. Naciskając spust migawki, nikt się nie zastanawia nad matematycznym pojęciem perspektywy. Pewnie stąd wszystkie niezrozumienia i nieporozumienia.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Inaczej, to jaką mamy perspektywę na zdjęciu, zależy od tego gdzie stoimy i jaki mamy obiektyw.
    Tylko gdzie stoimy. Obiektyw definiuje pole widzenia z danego miejsca, ale nie perspektywę w rozumieniu odwzorowania motywu na materiał światłoczuły = stosunki wielkości i zniekształcenia obiektów na zdjęciu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta

Uwaga na boku: dla mnie cała ta dyskusja jest teoretyczna, bo fotografując patrzysz na motyw i jego miejsce w kadrze i przerysowania, które chcesz mieć lub nie na zdjęciu. Naciskając spust migawki, nikt się nie zastanawia nad matematycznym pojęciem perspektywy. Pewnie stąd wszystkie niezrozumienia i nieporozumienia.
    to prawda jest mocno teoretyczna, ale czasem zrozumienie prostych faktów się przydaje to dodatkowo zależy od typu fotografii, może jak ktoś filmuje bardziej konkretne to musi rozumieć co robi, ale ogólnie jeśli chce się zastosować efekty takie jak kompresja to warto wiedzieć jak powstają i co trzeba zrobić by je uzyskać, a nie opowiadać baśni.

to są absolutne podstawy warto wiedzić co się dzieje z kadrem jak przesuwamy sie w prawo czy w lewo lub do przodu albo do tyłu - po prostu lepsze kadry powstaną jak rozumiesz co robisz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ale nie możesz porównać perspektywy kadru A i kadru B, czyli kadrów które są całkowicie inne w zależności od obiektywu.
    a niby dlaczego - jeśli kadr A jest wycinkiem kadru B to A ma taką samą perspektywę jak kadr B - czy twierdzisz że obcinając gotowy kadr możesz mu zmienić perspektywę? nożyczkami na odbitce? albo narzędziem crop w PS? naprawdę uważasz że zmieniasz perspektywę obcinając kadr?
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-06-2017 o 16:44
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów