Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    No to patrząc na zdjęcie po czym poznajesz że zrobiono je obiektywem krótkoogniskowym czy teleobiektywem ?

jp
    gdzieś na forum kiedyś czytalem posty jednego użytkownika któremu wielomegapikselowa matryca aparatu sony pozwala na rezygnację z teleobiektywu - fotografuje szerokim przycina i ma zdjęcie jak z tele i co najśmieszniejsze rzeczywiście tak jest bo nieważne na jakiej ogniskowej robi to jak stoi w tym samym miejscu to dostanie to samo - gdyby tak nie było to z tej wycinanki dostałby zdjecie tele z perspektywą zdjęcia szerokokątnego (a czegoś takiego nikt nigdy nie widział ani nie słyszał o czymś takim)

- to ja się pytam czy te wycinanki to mają perspektywę szerokokątną czy perspektywę tele? i jak rozpoznać perspektywę takiej wycinanki? może po gorszej jakości, ale jak perspektywę po jakości to jakoś tak nie pasuje

pytam tak tylko i wyłącznie z ciekawości, bo ja ortodoksyjnie nigdy nie przycinam (i nie planuję tego zmieniać) zdjęć po zrobieniu więc niestety nadal będę musiał dźwigać ciężkie tele

a może zdjęcie po przycięciu nie ma perspektywy?
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-06-2017 o 20:06
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów