Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Myślę, że wiem do czego zmierzasz.

I chyba chodzi tu o praktyczne wykorzystanie tych zależności bo o ile perspektywa się nie zmieni jeśli zrobisz zdjęcia tego samego obiektu z tego samego miejsca i najwyżej wytniesz cropa o tyle w praktyce jeśli robisz foto człowieczka szerokim obiektywem to podejdziesz bliżej, jeśli długim, staniesz dalej a w związku z tym na obu zdjęciach perspektywa będzie inna. czyli patrząc na te zdjęcia można rozpoznać ogniskową po perspektywie. O!

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Myślę, że wiem do czego zmierzasz.

I chyba chodzi tu o praktyczne wykorzystanie tych zależności bo o ile perspektywa się nie zmieni jeśli zrobisz zdjęcia tego samego obiektu z tego samego miejsca i najwyżej wytniesz cropa o tyle w praktyce jeśli robisz foto człowieczka szerokim obiektywem to podejdziesz bliżej, jeśli długim, staniesz dalej a w związku z tym na obu zdjęciach perspektywa będzie inna. czyli patrząc na te zdjęcia można rozpoznać ogniskową po perspektywie. O!
    Perspektywa (w odniesieniu do świata obrazów/zdjęć ma 2 definicje) to :

a. sposób odwzorowania przestrzeni na dwuwymiarową płaszczyznę
    b. sposób wywoływania na widzu wrażenia głębi (3 wymiaru) na dwuwymiarowym obrazie/zdjęciu.

oczywiście powiązane ze sobą, wersja b pojawiła się znacznie wcześniej.

Inaczej robi to ludzkie oko (jak ogniskowa obiektywu około 50mm) a np. inaczej teleobiektyw który "spłaszcza" odległości na zdjęciu w stosunku do tego co widzimy nieuzbrojonym okiem a inaczej robi to obiektyw krótkoogniskowy

Patrzymy na jedno zdjęcie, nie interesuje nas wielkość kliszy/matrycy, punkt widzenia, odległości itd.

Patrząc na to zdjęcie odróżniamy czy przestrzeń na zdjęciu jest odwzorowana tak jak my to widzimy czy też tak jak robi to teleobiektyw czy też tak jak robi to obiektyw krótkoogniskowy, rozróżniamy czy na zdjęciu jest perspektywa teleobiektywu czy perspektywa obiektywu krótkoogniskowego.

jp

PS
    Metoda/sposób odwzorowania figury geometrycznej na płaszczyźnie za pomocą prostych rzutujących to zupełnie inna sprawa, i ten sposób też nazywa się perspektywa.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-06-2017 o 13:44
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów