Pokaż wyniki od 1 do 10 z 147

Wątek: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    No i zburzyli światopoglądy
    Kiedyś twierdzono, że ziemia jest płaska.
    No nie znamy się , idzie nowe, trzeba się dostosować

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    zdjęcia robione z tego samego miejsca przy różnych ogniskowych wyglądają tak samo (bo perspektywa się nie zmienia), można je wycinać nożyczkami jedno z drugiego i będą takie same - polecam to nie jest trudne doświadczenie - to podstawy fotografii, takie podstawy że czasem trafiają do instrukcji obsługi aparatu.

wrzucam poradnik dla początkujących warto poczytać jak to mawiają u mnie na wsi "jak chłop koniu" wyjaśnione

https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...warto-wiedziec

co prawda o nikonach ale w przypadku sony też zadziała w końcu mają tą sama matrycę to chyba będą działać tak samo
    No i co widać w tym poradniku w pkt "Ćwiczenie drugie" - jak zmienia się drugi plan ? Czyli co się zmienia w zależności od ogniskowej ?

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    No nie znamy się , idzie nowe, trzeba się dostosować

--- Kolejny post ---

No i co widać w tym poradniku w pkt "Ćwiczenie drugie" - jak zmienia się drugi plan ? Czyli co się zmienia w zależności od ogniskowej ?
    Kąt widzenia się zmienia.

Przeczytałeś od końca? W ćwiczeniu 2 zmieniali odległość od obiektu i przez to zmieniała się perspektywa.
    Czyli faktycznie punkt widzenia

Pełne uzależnienie

w ćwiczeniu drugim zmieniacz ODLEGŁOŚĆ - perspektywa się zmienia bo zmieniasz odległość

zrób krok do przodu i przejdź do ćwiczenia trzeciego dwa zdjęcia jedno na 100mm drugie na 24 a obrazek ten sam bo perspektywa się nie zmieniła bo nie zmieniła się odległość, a że trzeba obciąć nożyczkami kadr z 24mm to raczej oczywiste jest

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Proponuję dysydentom się poddać i jednak pogodzić się z ogólnie przyjętą w fotografii definicją perspektywy.
    Perspektywa to relacje między wielościami obiektów znajdujących się w różnych odlegościach. To zależy tylko od odległości od tych obiektów. W nieco ogólniejszym sensie, perspektywa to punkt widzenia. I tyle.
    się mogę podpisać pod tym

--- Kolejny post ---

a efekt 3D na zdjęciach to skomplikowana sprawa niektórzy wiedzą dlaczego powstaje, a niektórzy nie wiedzą może następnym razem bo za duża dawka wiedzy może źle wpływać na umysły jak to mawiają u mnie na wsi
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

w ćwiczeniu drugim zmieniacz ODLEGŁOŚĆ - perspektywa się zmienia bo zmieniasz odległość

zrób krok do przodu i przejdź do ćwiczenia trzeciego dwa zdjęcia jedno na 100mm drugie na 24 a obrazek ten sam bo perspektywa się nie zmieniła bo nie zmieniła się odległość, a że trzeba obciąć nożyczkami kadr z 24mm to raczej oczywiste jest

--- Kolejny post ---

się mogę podpisać pod tym

--- Kolejny post ---

a efekt 3D na zdjęciach to skomplikowana sprawa niektórzy wiedzą dlaczego powstaje, a niektórzy nie wiedzą może następnym razem bo za duża dawka wiedzy może źle wpływać na umysły jak to mawiają u mnie na wsi
    No to patrząc na zdjęcie po czym poznajesz że zrobiono je obiektywem krótkoogniskowym czy teleobiektywem ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    No to patrząc na zdjęcie po czym poznajesz że zrobiono je obiektywem krótkoogniskowym czy teleobiektywem ?

jp
    gdzieś na forum kiedyś czytalem posty jednego użytkownika któremu wielomegapikselowa matryca aparatu sony pozwala na rezygnację z teleobiektywu - fotografuje szerokim przycina i ma zdjęcie jak z tele i co najśmieszniejsze rzeczywiście tak jest bo nieważne na jakiej ogniskowej robi to jak stoi w tym samym miejscu to dostanie to samo - gdyby tak nie było to z tej wycinanki dostałby zdjecie tele z perspektywą zdjęcia szerokokątnego (a czegoś takiego nikt nigdy nie widział ani nie słyszał o czymś takim)

- to ja się pytam czy te wycinanki to mają perspektywę szerokokątną czy perspektywę tele? i jak rozpoznać perspektywę takiej wycinanki? może po gorszej jakości, ale jak perspektywę po jakości to jakoś tak nie pasuje

pytam tak tylko i wyłącznie z ciekawości, bo ja ortodoksyjnie nigdy nie przycinam (i nie planuję tego zmieniać) zdjęć po zrobieniu więc niestety nadal będę musiał dźwigać ciężkie tele

a może zdjęcie po przycięciu nie ma perspektywy?
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 21-06-2017 o 20:06
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Aha, odległość, rozumiem że 100mm to to samo co 24mm ?

Nie interesuje mnie odległość, tylko co się zmienia używając różnych szkieł fotografując dany motyw?
    Jak w ćwiczeniu drugim.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 22-06-2017 o 16:10

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Aha, odległość, rozumiem że 100mm to to samo co 24mm ?

Nie interesuje mnie odległość, tylko co się zmienia używając różnych szkieł fotografując dany motyw?
    Jak w ćwiczeniu drugim.
    To samo. Jedyna różnica w obrazkach z różnych ogniskowych to powiększenie.
    Zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    To samo. Jedyna różnica w obrazkach z różnych ogniskowych to powiększenie.
    Zmienić relacje między wielkościami obiektów można tylko przez zmianę odległości fotografowania.
    A ja widzę że zmienia się plan drugi (plan 1 delikatnie też oczywiście). Czyli co się zmienia ?

--- Kolejny post ---

Kiedyś był podobny przykład, gdzie było to idealnie widoczne, w tle było krzesło (teraz nie znajdę).

Uprawnienia umieszczania postów