Witam wszystkich,
Właściwie to podobnych tematów jest wiele ale jakoś nie rozwiały moich wątpliwości.
Obecnie posiadam Canona 60D z kitem C 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S IS II i C 70-200 L USM.
Do tego zestawu chciałbym dodać jakieś szkło do macro bo zajmuję lub raczej próbuję się tym zajmować co jakiś czas i tu mam pierwszy dylemat jaki obiektyw kupić. Rozważam TOKINę 100 f/2.8 AT-X M100 AF PRO D Macro. W testach wypada przyzwoicie ale testy testami a praktyka sobie więc prosiłbym o opinie na temat tego wyboru, być może ktoś posiada ten obiektyw albo może zaproponować coś lepszego.
Drugim obiektywem chciałbym zastąpić kita bo dość często doskwiera mi brak światła i tu na myśli przychodzi mi TAMRON 28-75 f/2.8 SP AF Di LD ASL IF makro. Zakres by mi pasował bo dość rzadko używam szerokiej ogniskowej no i nie pozbywam się definitywnie kita więc jak mnie przyciśnie to do niego wrócę. Ten tamron do tego dobrze by się uzupełniał z moim 70-200 więc tak jak poprzednio czy mogli byście się wypowiedzieć na jego temat.
W najbliższym czasie kupię tylko jeden z tych dwóch obiektywów, drugi trochę później. W/w obiektywy są tańsze ale powiedzmy, że budżet na każdy z tych obiektywów to 2000 zł.
Ostatnie pytanie raczej teoretyczne. Czy używanie obiektywów bez napędu USM jest bardzo uciążliwe? Bo dość często widuję opinię, że pracują jak wiertarka i chciałbym wiedzieć czy to reguła czy zależy to od konkretnego egzemplarza.
Dziękuję za wszelkie rady.