jak masz na gwarancji to poczekaj i przed samym końcem wyślij do serwisu na czyszczenie
jak masz na gwarancji to poczekaj i przed samym końcem wyślij do serwisu na czyszczenie
Psikałem sprężonym powietrzem ale nic nie dało. Obiektyw jest tak szczelny że prawdopodobnie papruch był już w środku i z czasem zakładania go paproch się oderwał i zatrzymał na soczewce. Jestem w trakcie ustalania czy to podlega gwarancji (czyszczenie) czy wymiana szkła. Jak będę coś wiedział napisze.
Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|
Wymianie szkła to raczje nie podlegaale jeśli paproch tam był wcześniej to gwarancji powinno to podlegać, niemniej jak to udowodnić
![]()
Całkiem niedawno rozbierałem takie szkiełko na czynniki. Przy manualnym ostrzeniu wyczuwalne były zacięcia pierścienia i okazało się że mechanika obiektywu jest zasyfiona jakby piaskiem czy czymś takim. Ponieważ mechanizm od pierścienia manualnego ostrzenia aż do sprzęgła jest smarowany więc cały syf właśnie tam osiada. Piszę o tym dlatego że przy okazji przyglądałem się soczewkom jako całemu modułowi i co prawda jest on rozbieralny ale raczej wyglądał on na dość szczelny. Stąd wydaje mi się że skoro wpadł tam jakiś paproch to raczej w produkcji. Tym bardziej jeżeli obiektyw jest na gwarancji to warto spróbować to reklamować. Dla zainteresowanych filmik jak to w środku wygląda![]()
Paprochy w środku i ich czyszczenie nie jest objęte gwarancją producenta. Powiedzą Ci że to następstwo powstałe w trakcie użytkowania szkła![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|