Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Lampa Błyskowa-> studniówka

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar tuto95
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Trójmiasto

Domyślnie Odp: Lampa Błyskowa-> studniówka

Czyli jak na razie to tak: w użyciu 24mm. 2.8 oraz 50mm 1.8, Iso 1000 i w górę, lampa na ok.45-60stopni z jakimś odbłyśnikiem(biała karta wysunięta z lampy, duży odłbyśnik domowej roboty z białego kartoniku, lub opcja exclusive Lumiquest ProMax System albo Rogue Flashbender). I mam nadzieję że zespół przywiezie ze sobą mała elektrownię świateł

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez tuto95 Zobacz posta
    lampa na ok.45-60stopni z jakimś odbłyśnikiem(biała karta wysunięta z lampy, duży odłbyśnik domowej roboty z białego kartoniku, lub opcja exclusive Lumiquest ProMax System albo Rogue Flashbender)
    420ex ma "wizytówkę" (ten biały kartonik)? Szczerze mówiąc już nie pamiętam
    Wydrukuj sobie to co Ci podałem w linku, weź kogoś "w plener" jak się ściemni (na otwartej przestrzeni światło też się nie odbije od sufitu, jak w hali) - nawet teraz, i po 10 minutach będziesz wiedział, jaki to daje efekt.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    420ex ma "wizytówkę" (ten biały kartonik)? Szczerze mówiąc już nie pamiętam
    Wydrukuj sobie to co Ci podałem w linku, weź kogoś "w plener" jak się ściemni (na otwartej przestrzeni światło też się nie odbije od sufitu, jak w hali) - nawet teraz, i po 10 minutach będziesz wiedział, jaki to daje efekt.
    Właściwie to nie ma, ale ja sobie poradziłem za pomocą rzepów i białego kawałka plastiku wielkosći karty kredytowej. Wygląda to tak: http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/41/5ou8.jpg

Już sobie wydrukowałem taki dyfuzor z papieru foto. ale jest nadal za cienki i przebija przez niego dość dużo światła więc musze go sobie odpowiednio zmodyfikować

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez tuto95 Zobacz posta
    Już sobie wydrukowałem taki dyfuzor z papieru foto. ale jest nadal za cienki i przebija przez niego dość dużo światła więc musze go sobie odpowiednio zmodyfikować
    Ok, podklej go... aluminiowa folią kuchenną, wtedy nie prześwieci - nie, nie żartuję

Co do dyfuzorów typu Gary Fong - fajna sprawa, ale warto się zastanowić jak to działa i co tak naprawdę uzyskujemy. Uzyskujemy równe rozproszenie światła dookoła, w promieniu 360stopni, i praktycznie brak światła padającego na sufit. Kiedy to ma sens? Czy przypadkiem nie wtedy, gdy obok fotografa albo za jego plecami jest coś, co może odbić światło i oświetlić fotografowaną scenę? Jeśli za plecami i po bokach jest "pustka" (kilka m przestrzeni, czarne ściany) to światło nie ma się od czego odbić, więc jest niepotrzebnie tracone nie dając żadnego efektu na zdjęciach.

Co do pracy na imprezach - warto pamiętać o "atrakcjach" typu lasery: Laser Light VS Canon 5D Mark II's sensor - YouTube

Miasto

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Ok, podklej go... aluminiowa folią kuchenną, wtedy nie prześwieci - nie, nie żartuję [/url]
    O tym między innymi myślałem ale na początek spróbuję połaczyć dwie warstwy sztywniejszego papieru, czarną na zewnątrz, białą wewnątrz.

Uprawnienia umieszczania postów