Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Lampa Błyskowa-> studniówka

Dopiero zaczyna Awatar tuto95
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Trójmiasto

Domyślnie Odp: Lampa Błyskowa-> studniówka

zgadzam się z przed mówcą Je też jestem amatorem i nie jestem wstanie robić wszystkiego odruchowo.
    A co do jeszcze efektów związanych z kolorowymi filtrami to jedyny jaki mi jest znany wygląda następująco: Na Lampę na aparacie można założyć żółty stofen lub żelkę, a z tyłu wyzwala się radiowo lampę bez żadnej nakładki. Dzięki czemu po obróbce jak się skoryguję balans bieli to ta tylnia lampa ma niebieskawy kolor Niezbyt zaawansowane i pomyłowe, ale to jedyne co mi przychodzi do głowy. Cały czas człowiek się czegoś uczy

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Radagast Zobacz posta
    Znacie na pewno to powiedzenie, że amator martwi się o sprzęt a mistrz o światło. Ja myślę, ze oba podejścia są słuszne w tej sytuacji. Bo studniówka czy 18tka to takie mikro reportaże gdzie akcja będzie działa się dość szybko, będzie stosunkowo mało czasu na kombinacje a nie można sobie pozwolić na błędy ekspozycji czy balansu bieli bo w końcu to nie są zdjęcia dla nas a ktoś nam powierzył to zadanie i liczy że będzie miał dobre zdjęcia. Jak ktoś jest mistrzem to będzie dobrze znał swój sprzęt i będzie wiedział bez zastanawiania się co i jak uzyskać przez filtry. Zobaczy scenę, wpadnie na pomysł kompozycji, w sekundę dobierze parametry i odpowiednie filtry nasadki itd i zrobi zdjęcie poprawnie naświetlone i z takim efektem że już mało czasu przed LR spędzi. Ja jednak jestem amatorem więc jak już zauważę fajny kadr to raczej skupię się na tym, żeby w ogóle dobrze go naświetlić. Jak zacznę za mocno kombinować z filtrami, dyfuzorami itp bajerami to po prostu kadr mi minie albo chwycę go byle jak. Dlatego wolę jednak podejście bezpieczniejsze w wypadku tego mojego startu reportażowo-imprezowego. Czyli prawidłowo naświetlić ciekawe kadry a potem na spokojnie obrobić i pobajerować kolorami w LR. Nawet za cenę obiadu :-) Co nie zmienia faktu, że w krajobrazie stosuję dokładnie strategię jak najlepszego efektu w terenie i jak najmniej na LR :-)
    OK zadanie domowe do przemyślenia :-)
    Robisz studniówkę, na sali zastane światło to mięszanina energooszczędnych świetlówek, punktowych halogenków itp. Daje to barwę w okolicach 3500k.
    Zapinasz lampę na sanki i walisz pewnie z jakimś stofenem (albo wyciągasz kartonik) pod kątem 45stopni ludziom po oczach bo odbijanie od sufitu który jest 5-6m nad Tobą to bezsens.
    Ustawiasz sobie ISO 800 i cieszysz michę że na wyświetlaczu przy czasach 1/200 i f2.8 masz ostro i doświetlone. Może eksperymentujesz z czasami, zjeżdżasz do 1/50 i walisz na drugą kurtynę.
    Odpalasz w domu LR i importujesz zdjęcia. I jest ZONK. Na pierwszym planie waliłeś 5000k ludzi masz pięknie doświetlonych WB prawidłowy. Na drugim planie ... bal chorych na żółtaczkę :-O
    Hmmm... ok, ustawiasz balans bieli na auto (zakładam że robisz w raw). Na pierwszym planie masz smerfy, na dalszych jest w miarę ok. I tak 1000 zdjęć...
    Co z tym zrobisz? Wołasz na dwa razy w PS na warstwach co zajmuje Ci jakieś pół życia?

Rozpisałem się ale znam ten ból w dupie jak mi nie miał kto powiedzieć co i jak i sam sobie roboty kiedyś narobiłem.
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Dopiero zaczyna Awatar tuto95
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Trójmiasto

Dobrze wiedzieć Nie myślałem w ten sposób, ale może warto zacząć

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Zadanie domowe to właśnie obróbką zakładamy że już zepsuliśmy to co dało się lepiej zrobić bezpośrednio na studniówce? Czy zadanie domowe polega na określeniu sposobu poradzenia sobie w trakcie imprezy ?
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Bywalec PLUS member Awatar Veox
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Zadanie domowe to właśnie obróbką zakładamy że już zepsuliśmy to co dało się lepiej zrobić bezpośrednio na studniówce? Czy zadanie domowe polega na określeniu sposobu poradzenia sobie w trakcie imprezy ?
    W czasie imprezy oczywiście :-) Poniosło mnie w stronę opowiadania po tym jak przeczytałem te "dobre rady" w stylu obrobisz sobie później a przypomniałem sobie jedno z pierwszych wesel po którym dostałem skoliozy od siedzenia przy LR. Od tamtej pory najpierw patrzę co zastałem na sali a potem decyduję co dalej. Dostrajam się do tego bajzlu czy nie ma sensu...
    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Dopiero zaczyna

Kurcze to chyba jest 1 level up dla mnie :-)) Też nie myślałem o tym w ten sposób :-)) Na chwilę obecną rozgryzam tematykę, że czas naświetlania decyduje w najwyższym stopniu przy fotografii z lampą o jasności 2go planu. Dopiero jak uda mi się więc uchwycić odpowiednią ekspozycję do zastanego światła to dobiorę do niej odpowiednią korektę lampy doświetlającej pierwszy plan. Myślę, że po kilku próbach uda mi się ustalić w miarę stały przedział parametrów które wyeliminują żółte lub niebieskie smerfy. Ostatecznym ratunkiem może być wybranie planu na którym się skupimy i poprawnie naświetlimy. Tak więc ciasne kadrowanie na 1szy plan. Co do zmian temperatury barwowej z lampą to są przecież nakładki korygujące temperaturę otoczenia. Zwłaszcza gdy lampa staje się głównym źródłem światła na zdjęciu.

Ergo? Tak jak napisał przedmówca. Wchodzę wcześniej trochę w miejsce imprezy, robię zdjęcia próbne, być może będzie czas by chwycić jakieś detale w stylu dokładnych zdjęć dekoracji lub tortu urodzinowego. Dopasowuję swój sprzęt do zastanej sytuacji a gdy impreza się zaczyna jestem gotowy.
    Ostatnio edytowane przez Radagast ; 13-01-2014 o 22:49

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów