format 4:3 uzywaj gdy będziesz robił zdjęcie które prababcia będzie wyświetlała na swoim tv o proporcjach ekranu 4:3
...jeżeli jednak jesteś dobrym prawnusiem i kupiłeś babuni tv z obecnej epoki - nie kadruj do 4:3
![]()
Chciałbym się dowiedzieć, dlaczego jak dałem do wywołania odbitki w empiku, to samo zdjęcie w formacie 10x15 wyszło mi normalnie a jak zaznaczyłem większy format to już ucięło mi dość istotny fragment zdjęcia u góry. Dodam, że zdjęcie zostało wykadrowane podczas wykonania i nie ingerowałem w kadrowanie w programie graficznym. Jedynie dokonałem retuszy w PS. Czy kadrując mając na uwadzę większe formaty zdjęć powinienem pozostawić podczas kadrowania więcej luzu ?
A jaki to większy format?
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
18x24 Zdjęcie w pionie, w górnej części mi ucięło.
Czyli moja pierwsza myśl okazała się strzałem w dziesiątkęR_m ma rację. Format 18x24 to proporcje 3:4 a nie 2:3, tam musiało coś zostać przycięte. Kadrujemy zawsze pod konkretny rozmiar odbitki a nie z automatu.
Ostatnio edytowane przez solti ; 25-04-2016 o 08:39
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl