Sprzęt masz dobry. Efekt wow w większości przypadków to nie tylko kadr ale też obróbka w PS. Zacznij myśleć nad kadrem, co chciałbyś uzyskać. Ja robię czasem zdjęcia w tym samym miejscu kilka razy i nadal nie jestem zadowolony. Przeglądaj zdjęcia na np. 500px lub Flicke'rze. Ogarnij sprzęt i technikę, reszta to praktyka.
Hmmm..... nie wiem co już mam myśleć. Może faktycznie za głupi jestem na to wszystko.
Ale najpierw zachęcasz do pracy, po czym ja wypowiadam się jak wygląda dziś sytuacja i czytam zniechęcenie mnie.
Dla wyjaśnienia nie założyłem tego postu dla kłótni i organizowania sobie wrogów. Jeśli komuś przeszkadzam prosiłbym nie wypowiadać się. Dziękuje.
Nie uczyłbym się fotografowania na ludziach, ale też nie uczyłbym się fotografowania na czymkolwiek. Techniki najlepiej uczyć się na martwej naturze. Model ci się nie nudzi i zawsze jest tak samo ustawiony. Wtedy różne czasy i przysłony, różne kadry, różne oświetlenie/pory dnia, a nawet pory roku. Dziedzin fotografii jest bardzo wiele, wybież sobie coś i skup się na razie na jednej. Praca z modelami jest dla wielu nieosiągalna nigdy (oczywiście nie twierdzę, że z tobą tak jest). Za fotografowanie ludzi bierz się jak już nie będziesz myślał o "guzikach w aparacie", a o kadrach/kompozycji/świetle/kolorach lub ich braku/głębi ostrości/planach/... itp. To jak z muzyką, prawdziwy muzyk myśli o dźwiękach nie o nutach i klawiszach/strunach/stroikach/.....
Jeśli to nie tajemnica, to zdradź nam ile masz lat.
Ostatnio edytowane przez Biperek ; 11-01-2014 o 15:54
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Nigdy nie rajcowała mnie fotografia modelek, itp. W ogóle się na tym nie znam, ale wg mnie to Ty powinieneś przede wszystkim mieć wizję zdjęcia, i to Ty powinieneś im powiedzieć co mają robić, a nie one Tobie. Dlatego też ja bym nie odpuszczał okazji do fotografowania nawet z pseudomodelkami.
Poza tym myślisz, że jak staneła by przez tobą np. Kate Moss, to nagle Twoje zdjęcia będą super???
Jeśli tak myślisz, to też uważam, że odpuść sobie...
Ok!!!
Trochę kokieterii też jest w Twojej postawie...
Sporo nacykałeś i masz trochę doświadczenia. Trafiają się rzeczy gorsze ale i całkiem fajne: gustowne, stonowane , poetyckie - mogą się podobać.
Spróbuj utrzymać ten kierunek. Nie masz naturalnej skłonności do nachalnej obróbki to nie sil się na efekty w PS.
Moim zdaniem dorosłeś do sprzętu FF i ta dziedzina tego raczej wymaga. Łatwiej Ci będzie prowadzić subtelną obróbkę obrazka.
Kup 6D (5DII); 35/1.4; 85/ 1.2-1.4 - to da Ci kopa jakościowego i stracisz prawo do zwalania czegoś na sprzęt.
Złapałeś doła bo coś Ci nie poszło, z innych Twoich wpisów w galeriach i FB widać, że tego nie było kiedyś.
Pooglądaj galerie innych ale pod kątem tego co może dokonać jeden człowiek niekoniecznie ten najlepszy na świecie. To pomaga.
Poszukaj inspiracji u innych, zalicz jakieś przyzwoite warsztaty. Opanuj oświetlenie i postproces, żebyś się czuł swobodnie.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
efekt wow, w tym przypadku (oczywiście moim zdaniem) to dobry obiektyw lub postproces, a najlepiej i dobry obiektyw i postproces, nie narzekaj na sprzęt do takiej fotografii (modelka) wystarczą dwie dobre stałki (na początek) a nawet jedna styknie jeśli trzeba się ograniczyć, w dzisiejszych czasach prawie wszystko można wygooglać, jest mnóstwo dobrych filmów (youtube) pokazujących wszystko od pracy z modelką, światłem po postproces. mogę tylko napisać to co już napisałem znajdź autora który ci się podoba, weź pseudomodelkę i zrób podobne zdjęcia staraj się zrozumieć ile w tych zdjęciach jest światła i optyki a ile postprocesu i co wytworzyło efekt wow (niestety najczęściej jest to kilka czynników - kadr po pierwsze, światło po drugie a potem optyka i postproces), postprocesu nie unikniesz przy tego typu zdjęciach. Zdjęcia powstają w głowie a nie w aparacie. niektórzy dostali więcej talentu ale zwykle i tak decyduje praca, układ, przypadek w dowolnej kolejności
i nie deprecjonowałbym bym tak robaczków, akurat też nie robię robali ale tak na chłopski rozum to robala z natury rzeczy trudniej atrakcyjnie pokazać niż piękną kobietę
właśnie przeczytałem wpis marfota i się z nim zgadzam
Ostatnio edytowane przez jaś ; 11-01-2014 o 16:42
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Może niech kolega wkońcu pokaże jakieś swoje zdjecia ?Bo póki co jest tylko gdybanie i głaskanie po główce
![]()