Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak ugryźć filmy poklatkowe w 1100d?

Coś już napisał Awatar luq

Domyślnie Jak ugryźć filmy poklatkowe w 1100d?

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na CB. Mam nadzieję, że w dobrym dziale.

Od niedawna mam pierwszą lustrzankę cyfrową - canona 1100d, do kita od razu dokupiłem budżetową stałkę 50/f1.8 II i jako amator jestem zadowolony z możliwości tego zestawu. (kolejne szkła narazie poza budżetem)
    Najczęściej focę w słabym świetle bez lampy - używam głównie trybów Tv, Av, czasem M, świadomie używam ISO, ogarniam podstawy obróbki RAW w DPP - to tak dodaję żebyście mieli pojęcie na jakim stopniu "zaawansowania" (przez małe "z") jestem.

Teraz przejdę do zasadniczego pytania - jak ugryźć filmy poklatkowe w 1100d?. Wiem, że taką możliwość daje EOS Utility ale targanie ze sobą w plener notebooka nie jest zbyt wygodne.
    Zatem czy jestem zdany na wypasione elektroniczne wężyki spustowe (jakie? nie mam wogóle w tym temacie rozeznania) a może są jakieś sprytne aplikacje na smartfona które mogłyby mi pomóc w sterowaniu EOSem?
    I czym to ew skleić w film?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Jak ugryźć filmy poklatkowe w 1100d?

Nie jestem pewien, najwyżej mnie ktoś poprawi ale Magic lantern (oprogramowanie do aparatu ) daje taką możliwość. http://www.canon-board.info/oprogram...3/index10.html <--- tu masz wątek o tym
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

można użyć wężyka spustowego z opcją zdjęć interwałowych Wężyk LCD Elektroniczny Canon 600D 550D 60D 1100D (3863707065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Faktycznie jest opcja w ML - Intervalometer w zakładce Shoot do ustawienia ilość zdjęć i odstęp czasu ich wykonywania.

--- Kolejny post ---

Po włączeniu Intervalometer , przyciskiem Q ustawiasz parametry czasowe i AF, działa jak trzeba.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-01-2014 o 16:15

Miasto
    Olawa

co do sprzętu to oczywiście wężyk jest mi znany, no i EOS Utility
    a skleić możesz nawet zwykłym mówi mejkerem z windy
    całkiem nieźle daje radę
    Ostatnio edytowane przez PawLisKot ; 09-01-2014 o 20:26
    .:: 450D ::.

Coś już napisał Awatar luq

dzięki za podpowiedzi . obie opcje ciekawe - wężyk w ludzkiej cenie i z tego co wygooglowałem to nawet taka nieco lepsza chińszczyna a ML jeszcze taniej...z tym że dla 1100d niestety jeszcze beta.
    ps. mówi mejker w windzie7 faktycznie powienien dać radę.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Magic Lantern na EOS 1100D, można zainstalować ze źródła i działa:

http://nanomad.magiclantern.fm/1100D....1100D.RC3.zip

Instrukcja instalacji na YT:

How to install Magic Lantern EOS 1100D - YouTube

Witaj, najlepszy efekt powinieneś uzyskać metodą klasyczną - tj. łącząc ze sobą dłuższą serię zdjęć. Należy uważać na odpowiednią ekspozycję, gdyż łatwo uzyskać na skutek zmiennych warunków oświetleniowych efekt migotania na finalnym filmie. Można wspomóc się plastycznym w edycji zapisie do formatu RAW, ale wówczas będzie się to też wiązało m.in. z dodatkowym nakładem pracy. Pamiętaj, że stosując tą metodę musisz wielokrotnie wyzwalać migawkę, co niezbyt dobrze wpływa na jej żywotność.

Stosując ML, można też posłużyć się metodą nieklasyczną, poprzez znaczne obniżenie klatkażu. Najczęściej stosuje się klatkaż 25, 50, czy 24 kl/s. Z pomocą ML można go mocno obniżyć, np. do poziomu 0,2 kl/s, a potem montując materiał w wersji finalnej przyspieszyć go do klasycznego poziomu np. 25 kl/s. Niestety - jak słusznie zauważyłeś - póki co, nie ma stabilnej wersji Magic Lantern dla 1100D.

Do uproszczonego montażu, można skorzystać z darmowego, systemowego Movie Makera. Wersja tego programu w systemach Windows 7 i 8 jest już gotowa do współpracy "z marszu" z formatem HD, ale stosując starszą wersję w Windows'ie XP też można temu zaradzić, instalując dodatkowo drobną "łatkę" do programu.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów