Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Wężyk spustowy-jaki wybrac?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Odp: Wężyk spustowy-jaki wybrac?

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Teraz pytanie jaki wężyk kupić?
    Kup oryginał a nie będziesz mieć żadnych kłopotów.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Kup oryginał a nie będziesz mieć żadnych kłopotów.
    teoria czy praktyka? masz oryginał? zatrzaskuje się na tym wymyślnym gniazdku (cudzie myśli technicznej)?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar eleroo

Ja mam wężyk Freepersa, taki o Wężyk Spustowy Timer do Canon 50D JJC APWS-JC-TMA - sklep Fripers.pl i działa bardzo dobrze, używam go do długich naświetlań. Oryginału nigdy nie miałam. Nie zatrzaskuje się jakoś specjalnie w gniazdku, ale też nigdy mi z niego nie wypadł ani komunikacja nie została przerwana poprzez silny wiatr czy coś z tych rzeczy. Do kropów też mam taki tylko z jackiem.

Jeśli chodzi o bezprzewodowy na radio to używam Hahnela Giga T Pro II i działa doskonale, tyle, że Tobie pewnie sie nie przyda, bo ma mnóstwo bajerów innych poza blokadą spustu.

Pełne uzależnienie

W międzyczasie wypróbowałem (ponownie bo jak kupiłem korpus to też wypróbowałem) wężyk softwarowy i ponownie doszedłem do wniosku że płacę za coś czego (prawie) nie używam, jedna z aplikacji (ta nowsza) nie łączy się z korpusem, ta starsza łączy się z korpusem i wyzwala migawkę - w trybie live view - bardzo fajnie ale ja akurat nie potrzebuję live view - tak generalnie to ja nie potrzebuję niczego - ostrość sobie sam ustawię (bo umiem) i potrzebuję tylko jeden przycisk (no jakby był z blokadą to byłoby super) do wyzwolenia migawki - najwyraźniej ta prosta funkcjonalność (aplikacja z jednym przyciskiem) przerasta wyobraźnię firmowych programistów - to niemożliwe żeby ktoś potrzebował czegoś tak prostego jak softwarowy wężyk - czyli jak zwykle ..... w zaistniałej sytuacji to wolałbym nie zapłacić za wi-fi w moim korpusie, przeglądanie którego czasem używam (bo mój telefon ma deko większy ekran i rozdzielczość) mógłbym sobie spokojnie odpuścić
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

A tak z ciekawości zapytam, bo nigdy tego nie testowałam i testować nie będę, to nie ma jakichś opóźnień jak leci przez wifi? W życiu nie włączyłam wifi w swoim aparacie, bo mi to do niczego nie jest potrzebne, ale jak napisałeś o tym software'owym wężyku to tak pomyślałam, że mogą wystapić jakieś opóźnienia, zakłócenia... Raz widziałam jak kolega sterował swoim 70d za pomocą telefonu i wszystko sobie ustawiał i wyzwalał migawkę etc., więc ogólnie wiem, że się da, ale dla mnie to już za dużo gadżetów i cudowania Ja lubię po staremu. No i te hipotetyczne opóźnienia w wyzwoleniu migawki...

Pełne uzależnienie

opóźnień nie ma, sterowanie działa, jest live view, można sobie wyostrzyć widzisz obraz na smartofonie - jest pięknie ale ja tego wszystkiego nie potrzebuję. implementacja wi-fi w 6D jest trochę przekomplikowana (taka typowo inżynieryjna) bez polotu, trzeba skonfigurować co może być problemem, trzeba nacisnąć dwa przyciski aby włączyć (zamiast jednego) - takie myślenie typowo inżynierskie, takie sprawy jak parowanie urządzeń załatwia się przez NFC, przy tej cenie korpusu można wymagać przyzwoitej implementacji wi-fi, mój telefon ma NFC chciałbym aby korpus również miał. aplikacja powinna zawierać i prostą i bardziej skomplikowaną funkcjonalność (ja doradzałbym zacząć od tej najprostszej), a nie to co sobie inżynier wydumał o sposobie używania aparatu przez użytkownika - nie każdy pracuje w trudnych warunkach i steruje korpusem z odległości.
    Jestem szumofobem

Początki nałogu Awatar asdf

tak generalnie to ja nie potrzebuję niczego - ostrość sobie sam ustawię (bo umiem) i potrzebuję tylko jeden przycisk
    Co jest złego w prostych pilotach IR za śmieszne pieniądze?

PS miałem przez chwilę pilot DIY, ale zepsułem go eksperymentami.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    Co jest złego w prostych pilotach IR za śmieszne pieniądze?

PS miałem przez chwilę pilot DIY, ale zepsułem go eksperymentami.
    po pierwsze bateryjka - "w razie niemca" trzeba mieć zapas, po drugie jak robię zdjęcia to stoję za korpusem, a nie przed korpusem, a czujnik jest chyba (ale pewien nie jestem) na przedniej ścianie - wiem wyciągnięcie ręki to nie problem ale wolałbym (jako leniwy z natury) czujnik z tyłu korpusu , czy blokada przycisku na takim pilocie IR działa? - prosty wężyk ma 100% funkcjonalności jaką używam.
    Jestem szumofobem

Początki nałogu
    Miasto
    WN

No właśnie, powyżej niedogodności IRa... Ostatnio używałem go z 500D, lata temu, nie wiem nawet, czy posiadane przeze mnie jednocyfrowe body mają identyczną implementację. Najbardziej doskwierał mi brak możliwości "wciśnięcia do połowy" pilota IR (a może miałem kiepskiego pilota?). No i umiejscowienie czujnika z przodu - dobre do zdalnego selfie, ale nic poza tym.

Dzięki Jaś No ja nie włączyłam jeszcze wifi u siebie, może kiedyś potestuję, żeby zobaczyć jak to śmiga. Live view też nie używam w ogóle... odpaliłam kilka razy, ale jakoś to dla mnie niewygodne.

Są piloty radiowe i wtedy można stać nie dość, że za aparatem, to jeszcze daleko od niego albo nawet w innym budynku. Testowane osobiście na moim Hahnelu Nie wiem, może teraz te IRy jakieś inne i lepsze robią, ale za czasów, kiedy próbowałam z tym pracować z 400d (2007r) to był badziew o bardzo okrojonej funkcjonalności, jak napisał Chester, chyba do selfiaczy tylko - nigdy do tego nie wróciłam. Taki radiowiec to super sprawa, jeśli się potrzebuje tych opcji, które oferuje. Minus jest tylko taki, że matka żre baterię dość szybko (bo sam pilot nie).

Te wężyki Fripersa natomiast nie mają zbyt dużego zapotrzebowania na energię.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów