podwójne filtrowanie![]()
podwójne filtrowanie![]()
np. brak odbić od szyb przy bardzo ostrym słońcu, które nie pozwala na filmowanie z migawką 1/50
Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że stosowanie w ogóle jakichkolwiek filtrów powinno się odbywać sporadycznie, przy naprawdę wymagających tego typu rozwiązań ujęć.
Zastosowanie nawet jednego filtra może spowodować pojawienie się blinków ( czy jak to się tam nazywa) na ujęciu, a to za sprawą światła które przechodząc przez filtr w pewnej części odbije się od soczewki obiektywu potem znów od filtra i tak dalej... nawet wielokrotnie...
Przy równym świetle raczej się to nie pojawi, ale przy omawianym słońcu....może.
Podejrzewam, że po nałożeniu kilku filtrów, efekt może zostać jeszcze bardziej zwielokrotniony....
Nie znam się na filmowaniu, a także nie wiem w jaki sposób 5dmIII robi filmy... ale szybkość otwarcia migawki chyba nie ma tu nic do rzeczy? Czy migawka nie jest non stop otwarta??
Jak coś to proszę o wyjaśnienie mi tego...
Pozdr.
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Jak z wiarygodnością wspomnianego sklepu Photo4B?
Też tam mam upatrzone filtry szare Cokina...
Ale przy filmowaniu FullHD, szklem ponizej 300mm?
Przeciez to nie jest zadne wyzwanie dla optyki, nawet jak sie ja psuje zywicznymi filtrami... bo o szklane naprawde nie warto sie klocic
Jesli szklo jest dobre pod swiatlo to mozna sie nad tym modlic. Ale tu zdaje sie byla mowa o 24-105, a w tej sytuacji nie robmy sobie jaj z pogrzebu
Kupowalem od nich ostatnio polowke Hitecha. W porzadku kontakt i filtr bez zarzutu
Odpowiadajac na oryginalne pytanie: zwykly szary jest najlepszy optycznie i najtanszy. Polar to raczej nie po to sie kupuje. A fadery... optycznie sa najbardziej problematyczne (odblaski, spory spadek rozdzielczosci), ale przy filmowaniu to da sie przelknac a ich uniwersalnosc jest tu bardzo wazna. Z tego co mi wiadomo to wlasnie Fadery sa najczesciej wybierane do filmowania