Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Dziwne barwy w 50D POMOCY !!!

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: Dziwne barwy w 50D POMOCY !!!

Stanowczo domagamy się linków do plików RAW zrobionych w świetle dziennym inaczej to sobie możemy tak dyskutować długo i namiętnie.
    Zdjęcia JPG po obróbce i niewiadomym balansem bieli zrobione w warunkach oświetlenia sztucznego, szczególnie świetlówek i żarówek energooszczędnych z flashem lub bez absolutnie nie nadają się do diagnozy.
    R3 + RF85LDS

Początki nałogu
    Miasto
    022

spakuj kilka RAWów .rar'em i wrzuć na neta

Cytat Zamieszczone przez troglodyta Zobacz posta
    spróbuj zrobić RAW + jpg i zobacz czy problem jest tylko w rawach, czy jpgi prosto z puszki też są z zafarbem i czy te zdjęcia też brzydko wyglądają na wyświetlaczu LC aparatu, jeżeli tylko raw to może problem jest w ustawieniach domyślnych w DPP
    to też wypróbowane i tak samo wszystko wychodzi

--- Kolejny post ---

ok postaram się jakoś wgrać te RAW-y

--- Kolejny post ---

spąkowałam 2 zdjęcia do WinRARa ale jak mam je teraz umieścić na forum?

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    jesli dobrze zrobiłam to proszę;

Download zima na wolce 2011.rar from Sendspace.com - send big files the easy way

Pełne uzależnienie

Nawet na jpg da sie te kolory ustawic.
    Ponizej moje poprawki Twojego jpg'a, tak na szybko

--- Kolejny post ---

Ciezko oczywiscie powiedziec do jakiego idealu dazymy, bo nikt z nas na sali nie byl
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 08-01-2014 o 13:39

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Nawet na jpg da sie te kolory ustawic.
    Ponizej moje poprawki Twojego jpg'a, tak na szybko

http://i638.photobucket.com/albums/u...ps05dd358e.jpg

http://i638.photobucket.com/albums/u...ps17539f52.jpg

--- Kolejny post ---

Ciezko oczywiscie powiedziec do jakiego idealu dazymy, bo nikt z nas na sali nie byl
    zespól zielony
    koleżanka dalej w nienaturalnych barwach chodzi najbardziej o skórę ma bardzo jaśniutką

--- Kolejny post ---

no chyba że ja mama obsesje i widzę ciągle abo w zieleni, czerwieniu lub niebieskim

--- Kolejny post ---

zresztą jak poprawie tło zdjecia ze bedzie w miarę ok to postacie będa w dziwnych barwach
    Ostatnio edytowane przez good-girl ; 08-01-2014 o 13:23

Pełne uzależnienie

zespól zielony
    Bo pewnie oświetlony świetlówkami. :P

Ściągnąłem te RAW. Chłopiec jak dla mnie git. Nie wiem czego się tam czepiasz. A co do babci to aparat dobrał zły WB do lampy. Bo czas naświetlania krótki, ISO niskie, przysłona duża. Tylko światło flasha mogło tu coś oświetlić. Ale jak masz RAW to jest to do zmiany.

koleżanka dalej w nienaturalnych barwach chodzi najbardziej o skórę ma bardzo jaśniutką
    To już kwestia niedoświetlenia zdjęcia. Pewnie należało dać korektę +1, bo tło jasne, bluzka jasna, dużo białego.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Zdjęcie RAW dziecka na śniegu nie wykazuje absolutnie żadnych problemów z kolorem.
    Zdjęcie RAW w pokoju jest w miarę normalnym , lekko niedoświetlonym zdjęciem typowym jak na zdjęcie z lampą błyskową i jakimś światłem z żyrandola. Można zrobić balans na białą pościel i podciągnąć EV

Zdjęcia zespołu muzycznego JPG - tu moim zdaniem nie ma szans na dobre oświetlenie, jedynie, że lampą na wprost z jakimś bardzo dużym rozpraszaczem skracając czas aby jak najmniej sztucznego światła wpadło. Pułapką jest tu to że ściana nie była biała tylko z domieszką różu (widać to po różnicy w stosunku do białych gniazdek) a i pewnie sufit nie był tak naprawdę biały i miał domieszkę różowego. Do tego raczej na pewno energooszczędne mocne oświetlenie i tak jakby jakieś kolorofony?
    Efekt to tak jakby różowym światłem oświecić twarze i włosy właśnie to rózowe światło daje ten ciepły poblask na włosach i powoduje że nie są czarne.
    Teoretycznie aby odbijać światło można by się bawić z nasadkami w kolorze przeciwstawnym do tego różu na ścianach, ale efektem będą dużo bardziej sprane i ziemiste kolory.

Acha - jeszcze jedno - Jaka lampa błyskowa?
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 08-01-2014 o 14:09
    R3 + RF85LDS

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Zdjęcie RAW dziecka na śniegu nie wykazuje absolutnie żadnych problemów z kolorem.
    Zdjęcie RAW w pokoju jest w miarę normalnym , lekko niedoświetlonym zdjęciem typowym jak na zdjęcie z lampą błyskową i jakimś światłem z żyrandola. Można zrobić balans na białą pościel i podciągnąć EV

Zdjęcia zespołu muzycznego JPG - tu moim zdaniem nie ma szans na dobre oświetlenie, jedynie, że lampą na wprost z jakimś bardzo dużym rozpraszaczem skracając czas aby jak najmniej sztucznego światła wpadło. Pułapką jest tu to że ściana nie była biała tylko z domieszką różu (widać to po różnicy w stosunku do białych gniazdek) a i pewnie sufit nie był tak naprawdę biały i miał domieszkę różowego. Do tego raczej na pewno energooszczędne mocne oświetlenie i tak jakby jakieś kolorofony?
    Efekt to tak jakby różowym światłem oświecić twarze i włosy właśnie to rózowe światło daje ten ciepły poblask na włosach i powoduje że nie są czarne.
    Teoretycznie aby odbijać światło można by się bawić z nasadkami w kolorze przeciwstawnym do tego różu na ścianach, ale efektem będą dużo bardziej sprane i ziemiste kolory.

Acha - jeszcze jedno - Jaka lampa błyskowa?
    Speedlite 580ex II

a bardziej to zdjęcie

--- Kolejny post ---

a tu jest przykład w RAWie widoczna przewaga niebieskiego

http://www.sendspace.com/file/2sgds2

--- Kolejny post ---

http://www.sendspace.com/file/kro0k0

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów