Witam.
Szukam w necie już któryś dzień z kolei coś o moim problemie z moją puszką 50 D.
Jest niewiele a i tak nie kończy się rozwiązaniem problemu choć wątki są stare nawet z 2009r.
Chodzi o to że od chwil gdy miałam go po raz pierwszy w rękach do dnia dzisiejszego ( a jest to3 lata ) nie mogę dojść do tego co powoduje ze ta puszka robi dziwnie kolorystyczne zdjęcia albo wpadające w niebieski / fiolet albo żółtawy /czerwony.
I już z góry piszę że robię zdjęcia tylko w RAW-ach i obrabiam je w DPP jednak zdjęć z 50D nie da się obrobić aby wyszły dobrze, a dodam że nie mam problemu ze zdjęciami z 400D które zajmują mi kilka sekund.
W aparacie nastawiłam co mogłam, zmieniałam, kombinowałam z różnymi ustawieniami (bilans bieli, ręczny bilans bieli, styl obrazu) i nic...
W programie DPP tak samo zmieniałam bilansu bieli, styl obrazu, na krzywych a RGB próbowałam działać ale zawsze za czerwono albo za zielono lub niebiesko no nie da się ! nie mam więcej pomysłów, w adobe nakładałam filtry też nic to nie dało
Moja wersja firmware 1.0.6
obiektywy rożne a problem ciągle ten sam
Canon 50mm f 1,4
Canon 24-70 f 2,8
Sigma 17-50 f 2,8
Proszę o pomoc i poradę nie chcę żeby taki aparat leżał i się marnował bo jest używany sporadycznie tylko do zdjęć przerobionych w programie na czarno-białe.
widać że wszystko jest w niebieskim
dziwne czerwienie a włosy bardzo cienie niemal czarne powinny być