adwaro,

dzieki za linka.
Tak slyszalem o aplikacjach portable, sam ich na co dzien uzywam,
PS CS6 (portable) ktorego teraz mam na tym firmowym kompie ma jednak chyba wszystko wyciete w tej wersji bo o Camera RAW moge sobie tylko pomazyc, a i podczas uzywania niektorych funkcji wyskakuja mi errory.
Niektore programy portable jednak wymagaja wstepnej instalacji, albo przynajmniej rozpakowania plikow tymczasowych gdzies na dysk C, i wtedy tu sie zaczyna klopot, bo tak jak wspomnialem przy zdalnym skanowaniu kompa przez firme, kazde inne oprogramowanie niz te autoryzowane jest zauwazalne, a wtedy dostaje ALERT. Dlatego nie chce juz kombinowac, i w tej chwili musze sobie radzic jakos inaczej. LR4 portable np mimo niby poprawnej instalacji wogole się nie odpala.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
Nie wiem jakich szkieł używałeś w Nikonie, że teraz masz nagle takie problemy z winietą. N16-85 - taki mniej więcej odpowiednik pod cropa w Nikonie dla C24-105 w rogach traci nawet 2EV przy 16mm.
Może miałeś jakieś szkła pod pełną klatkę? Wtedy jest o niebo lepiej i wzmiankowany 24-105 praktycznie nie winietuje na cropie.

Wczesniej na D7100 uzywalem kita 18-105, 35mm f/1.8 50mmf/1.8 i Sigme 10-20 i nigdy zadnego winietowania nie widzialem, moze wtedy jak zakladalem polara na Sigme.

Czyli co musze sie z ta winieta nauczyc zyc, tak ?