Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Legalnosc wersji portable

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli wierzyc temu:
    Reverse Engineering/Legal Aspects - Wikibooks, open books for an open world

to EULA ma pierwszenstwo, to znaczy warunki ustalone przez producenta software'u okreslaja legalnosc reverse engineeringu.
    Żaden zapis EULA nie może być niezgodny z prawem, tj. jeśli prawo dopuszcza reverse engineering w konkretnych przypadkach, to ten zapis w EULA po prostu nie jest wiążący dla użytkownika.

masz na mysli ogranczenia systemu operacyjnego?
    Ograniczenia konta użytkownika nałożone przez administratora systemu.

mnie to osobiscie na pewno nie przeszkadza, ale czy jestes pewny, ze prawnik mialby ta sama opinie?
    Jestem pewien tylko tego, co napisałem o reverse engineeringu, ale tutaj wydaje mi się że sytuacja jest analogiczna.
    Wszystko trzeba by oczywiście przetestować w sądzie, jeśli ktoś ma na to ochotę :-)

przeczytales chocby EULA do Lightrooma, czy z gory zakladasz ze "musi sie dac, przy odrobinie dobrej woli"...
    Gdyby UOKiK interesował się tym choć w takim stopniu, jak interesuje się regulaminami sklepów internetowych, to zaraz by się okazało, że typowy EULA zawiera mnóstwo klauzul abuzywnych które są sprzeczne z prawem wielu krajów. Różnica polega na tym że konkretne zapisy EULA przestają być wiążące, ale producent oprogramowania nie jest za nie w żaden sposób karany.

ale rozpuszczanie takich pogladow w sieci (ze "musi byc w porzo, bo przeciez to prawie to samo co pelna wersja") moze nie byc najlepszym pomyslem...
    Zupełnie nie o to mi chodziło.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jak można wierzyć, że jakaś ełla wysmażona przez jakikolwiek biznes może być ponad prawem?

Gdyby tak było, to adobi inc. kazałby sobie płacić nie ustalona cenę, tylko procent od dochodów. Np. "$2000 or 2% of gross yearly income, whichever is greater" a przed zakupem trzeba by było pokazać oświadczenie majatkowe i zadeklarować narodowość, religię i liczbę posiadanych nerek. Haha

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jak można wierzyć, że jakaś ełla wysmażona przez jakikolwiek biznes może być ponad prawem?
    nikt nie mowi o pierwszenstwie ponad prawem.

zobacz link powyzej (ten o Legal Spects) i przeczytaj przyklad z "EULA and Fair Use"... to jest przyklad z USA gdzie prawo jest w kieszeniach duzych biznesow,
    socjalna Europa moze byc lagodniejsza dla prywatnego konsumenta.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Gdyby tak było, to adobi inc. kazałby sobie płacić nie ustalona cenę, tylko procent od dochodów. Np. "$2000 or 2% of gross yearly income, whichever is greater" a przed zakupem trzeba by było pokazać oświadczenie majatkowe i zadeklarować narodowość, religię i liczbę posiadanych nerek. Haha
    nie wiem, nie znam sie... w USA i dzielnie wylizujacej amerykanski rowek UK moze i do tego niedlugo dojdzie

EDIT: jeszcze jedna dosc istotna uwaga - jest znaczaca roznica miedzy reverse engineeringiem a modyfikacja software'u. i o ile co do tego pierwszego potrafie sobie wyobrazic szeroka szara strefe tolerancji, o tyle w kwestiach nieautoryzowanych modyfikacji dorobku intelektualnego absolutnie nie odwazylbym sie na jakiekolwiek ryzyko
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 07-01-2014 o 13:09
    www albo tez flickr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów