Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: portret pomoce do nauki

Coś już napisał

Domyślnie Odp: portret pomoce do nauki

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Co za beton!
    It boggles my mind the number of people who have commented on this video WITHOUT EVEN WATCHING IT. For some reason the trolls keep coming in waves and tell me how I'm wrong but don't have a clue what the video is about except for the title.
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 26-01-2014 o 01:49

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    It boggles my mind the number of people who have commented on this video WITHOUT EVEN WATCHING IT. For some reason the trolls keep coming in waves and tell me how I'm wrong but don't have a clue what the video is about except for the title.
    oglądałem ten filmik 5 razy - Ty najwyraźniej nie
    50mm Prime Lens is NOT a Portrait Lens - YouTube
    3:37 wymienia przypadki kiedy można zastosować krótsze ogniskowe - katalog przypadków jakie ten Pan dopuszcza jest wyjątkowo krótki i świadczy o braku wyobraźni.

Facet w całym filmie tylko raz wspomina o zastosowaniu tej ogniskowej odnośnie kobiet i to w kontekście "zwłaszcza dla kobiet".
    Tymczasem zwrot "50mm is no a portrait lens" pada w filmiku kilkakrotnie, więc nie ma się co dziwić że amator który obejrzy ten poradnik jedyne co z niego wynieście to betonowe hasło "pięćdziesiątka nie do portretów".

Dlaczego jestem na to tak wrażliwy? Bo jak zaczynałem przygodę z fotografią kilka ograniczonych osób próbowało mi w ten sam sposób przekazywać swoje mądrości, tak jakby istniała tylko jedna "prawdziwa" metoda na zrobienie dobrego zdjęcia. Efektem takich "życzliwych" nauk jest ograniczenie kreatywności oraz patrzenie na świat przez klapki takich "sztucznych" ograniczeń. I sam dobrze wiem jak ciężko się z nich wyzwolić
    W rezultacie mamy fotografów co potrafią zrobić poprawne ale za to do bólu nudne i pozbawione emocji zdjęcia.
    Facet ma wiedzę ale przekazują ją w niewłaściwy sposób. A wystarczyło zamiast tytułu filmu rodem z tabloidów napisać:
    "50mm Prime Lens is NOT a Portrait Lens if you making photo in beauty/glamour style"
    Facet celowo użył prowokującego tytułu żeby zapewnić sobie więcej hejtu/więcej kliknięć, więc nie ma się co dziwić że zebrał takie a nie inne komentarze.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-01-2014 o 01:42

Pełne uzależnienie

Powiedział, że do 3/4 lub jak osoba stanowi tylko ułamek kadru. To cały repertuar tego co możesz osiągnąć 50 nie zniekształcając twarzy i nie powodując dyskomfortu u modela / modelki. Nie wiem co jeszcze miał wymienić. I nie wiem o co się przywalasz. Bo hejtem wali, aż na kilometr. A co do jego powtarzania to i tak wiele osób ciągle nie wierzy w to, że 50 mm to za krótko na popiersia i bliżej.

Widać Ciebie też zindoktrynowali. Wiem co powiedział i uważam że nie wyczerpał całego katalogu sytuacji, w których można wykorzystać pięćdziesiątkę do portretu.
    "50 mm to za krótko na popiersia i bliżej" pod warunkiem że nie chcesz mieć zniekształceń. A teraz wyobraź sobie sytuację gdy ktoś świadomie decyduje sie na ta ogniskową bo zniekształcenia mu nie przeszkadza albo wręcz są pożądane. Dla ułatwienie - jeden z takich przypadków podałem kilka postów wcześniej.

Jeśli to do Ciebie nie dociera znaczy że masz wyjątkowo zawężone pojęcie portretu.

Coś już napisał

Efektem takich "życzliwych" nauk jest ograniczenie kreatywności oraz patrzenie na świat przez klapki takich "sztucznych" ograniczeń. I sam dobrze wiem jak ciężko się z nich wyzwolić
    Myślę że sam się ograniczyłeś patrząc ślepo na to co inni mówią.

Dla rozluźnienia tutaj inny film tego pana, już mniej krzywdzący i w praktyce.
    Portrait Photography Session Critique - YouTube

Swoją drogą na niezłych ogniskowych robi.
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 27-01-2014 o 01:00

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Myślę że sam się ograniczyłeś patrząc ślepo na to co inni mówią.
    Problem w tym że początkujący amator nie ma większego wyboru i wierzy w to co mu bardziej doświadczeni koledzy podsyłają.
    Co do drugiego filmu to facet ma w zasadzie rację, co nie zmienia faktu, że ten sposób nauczania powoduje ze ludzie robią raczej poprawne ale niestety nie wybitne zdjęcia.
    No ale to nie tylko problem tego Pana, szczerze powiedziawszy to nie widziałem żadnego tutoriala w którym byłaby zachęta do kreatywnego eksperymentowania. Tutaj co prawda autor zachęca do robienia kilku strzałów dla danego ujęcia itp ale na końcu i tak zaleca poruszanie się w ramach przyjętych zasad i ograniczeń. Rozumiem że najpierw trzeba opanować podstawy ale nie podoba mi się kategoryczność z jakoś są one wtłaczane do głów, ot co.

BTW facet odradza stosowanie ogniskowych poniżej 70mm a filmując swoją krótką ogniskową z nosa zrobił sobie kartofla a z twarzy omlet

Pełne uzależnienie

Co do drugiego filmu to facet ma w zasadzie rację, co nie zmienia faktu, że ten sposób nauczania powoduje ze ludzie robią raczej poprawne ale niestety nie wybitne zdjęcia.
    Myślę, że zrobienie poprawnego zdjęcia, jest lepsze od zrobienia z modelki quasimodo. Jak bardzo by to kreatywne nie było.

Morał z pierwszego filmu jest taki: chcesz kadr wypełniony postacią od pasa w górę, lub samą głową to 50 nie jest dla ciebie.

Potem jak ktoś już robi poprawne zdjęcia, może próbować zacząć łamać reguły i ćwiczyć kreatywność.

BTW facet odradza stosowanie ogniskowych poniżej 70mm a filmując swoją krótką ogniskową z nosa zrobił sobie kartofla a z twarzy omlet
    Jest kreatywny. Poza tym to mu to chyba nic nie zaszkodzi.

A Ty dalej swoje - albo wyjątkowo nie chcesz zrozumieć albo w tym momencie już tylko trolujesz.

Portrety to nie tylko kobiety, to nie tylko zdjęcia beauty/glamour. Widziałem mnóstwo portretów wykonanych pięćdziesiątką które były genialne i całą masę portretów wykonanych dłuższymi ogniskowymi które w najlepszym przypadku można nazwać przeciętniakami.
    Prawidłowo facet powinien powiedzieć o tym, jakie zagrożenia dla perspektywy dają krótkie ogniskowe i jakie są korzyści ze stosowania dłuższych ogniskowych a nie jak betoniarz powtarzać "pięćdziesiątka nie nadaje się do portretów"

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Potem jak ktoś już robi poprawne zdjęcia, może próbować zacząć łamać reguły i ćwiczyć kreatywność.
    Zastanawia mnie dlaczego taki się upierasz przy tej drodze: najpierw ograniczenia, potem kreatywność. Przecież to niepotrzebnie wydłuża proces rozwoju.
    Nie łatwiej jest wskazać pewne zależności i uczulić żeby świadomie dobierać środki do planowanych efektów?
    Bo według mnie twoja metoda przypomina budowanie pełnej ściany z betonu a później wycinanie w niej otworów na drzwi i okna.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Jest kreatywny. Poza tym to mu to chyba nic nie zaszkodzi.
    Jesteś pewien? Bo tutaj wygląda nieco korzystniej
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 27-01-2014 o 12:13

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Ja też bym nie upraszczam i nie ograniczał tego co można w portrecie zdziałać 50-ką. Gość wyraża swoją opinie, każdemu wolno, ale nie każdy musi się z tym zgodzić. Oczywiście w szczególnych przypadkach 50mm potrafi zdeformować twarz, ale portret to jak kaindox pisze nie sama twarz kobiety. Powstają świetne portrety z 35 czy nawet 24.
    Zresztą jest tyle fajnych książek do portretu, po co pastwić się nad tym jednym filmem?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów