Strona 72 z 109 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Tylko te zdjęcia są po solidnej obróbce więc jak masz do nich porównywać to raczej żaden obiektyw Cię nie zadowoli
    Ja tam jakiejś strasznej obróbki nie widzę, ot naturalne ładne zdjęcia...

Heh z tym nadużywaniem słowa obróbka to widzę że nadal szaleństwo trwa w najlepsze,... ale w końcu podwyższony kontrast, saturacja i ostrość w JPG z poziomu puszki to też obróbka, więc...

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Ja tam jakiejś strasznej obróbki nie widzę, ot naturalne ładne zdjęcia...

Heh z tym nadużywaniem słowa obróbka to widzę że nadal szaleństwo trwa w najlepsze,... ale w końcu podwyższony kontrast, saturacja i ostrość w JPG z poziomu puszki to też obróbka, więc...
    Strasznej może nie, ale gołym okiem widać, że obróbka była. Z samej puszki w tych warunkach oświetleniowych takiego zdjęcia nie wydobędziesz...

Cześć i czołem,

czy znajdzie się ktoś z szanownych tu zgromadzonych, kto miał okazję robić repo ślubne na tej Sigmie jak na Canonie 1.2? Generalnie chodzi mi o autofocus - celność jak i pracę pod światło. Przestałem już wierzyć w niezawodną jakość L w momencie kiedy zacząłem przygodę z 135L, który pod światło nie to, że nie trafia, ale zwyczajnie nie potrafi ustawić ostrości... Frustracja lvl milion.
    Tak więc streszczając - interesuje mnie opinia ludzi, którzy pracowali na Canonie 1.2 i Sigmie Art 1.4 w warunkach reportażowych, na temat działania AF - celność i praca pod światło. Krótka piłka - co sprawuje się lepiej, przyjmując, że starałbym się używać Sigmny tylko na jednym body (pod które Sigma byłaby, w razie konieczności, skalibrowana)?
    Temat ostrości, winiet, wagi itp - pomijamy. Priorytet dla mnie to AF.

Będę ogromnie wdzięczny za opinie

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez cYnik Zobacz posta
    Przestałem już wierzyć w niezawodną jakość L w momencie kiedy zacząłem przygodę z 135L, który pod światło nie to, że nie trafia, ale zwyczajnie nie potrafi ustawić ostrości... Frustracja lvl milion.
    Ewidentnie miałeś zepsuty 135L. To szkło trafia szybko i pewnie w każdych warunkach. Mam je kilka lat i nie zawodzi, używam z 5DIII. Moim zdaniem to obok 35L najlepszy AF w stałkach canona. 50L jest tu o wiele gorszy. Ustawia ostrość dość szybko, ale lubi się pomylić, szczególnie pod światło. Sigmę miałem raz w ręku i opisałem wrażenia kilka stron wcześniej. Obraz świetny, AF gorszy niż w 50L, ale ponoć da się to skalibrować.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Nie wiem czemu jest tyle dyskusji o AF, dla różnych obiektywów firm trzecich, kiedy z góry wiadomo , że z takimi obiektywami AF Canona działa inaczej. Np. dla 5DIII mogą one należec najwyżej do grupy C ( wszystkie punkty podwójnie krzyżowe nie są podwójnie krzyżowe).
    Do grup A i B tylko obiektywy firmowe, niestety.

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ewidentnie miałeś zepsuty 135L.
    nadal je mam trudno mi to potwierdzić, bo w innych warunkach radzi sobie ok. Jedynie w kiepskich warunkach oświetleniowych na weselu, gdzie np focę pod kolorowy reflektor, 135 się gubi, podczas gdy zwykłe 85 1.8 radzi sobie dobrze (jezu, serio - uwielbiam to szkło). Niestety nie mam porównania z inną sztuką, a w sklepie nie ma możliwości aby to przetestować.

@Romans:

wiesz, chodzi mi jedynie o to, że chociażby w testach 50 1.2 C nie zbiera mega pochlebnych opinii odnośnie AF. Z kolei w przypadku Sigmy - tu wyniki różnią się w zależności od body. Niestety testy w warunkach studyjnych zupełnie mnie nie interesują. Chodzi mi o warunki i znój weselny

Dlatego jeśli są tacy, którzy przesiedli się z C->S lub z S->C to ich wiedza jest dla mnie bardzo cenna i byłbym szalenie wdzięczny za zabranie głosu przez te osoby
    Niestety w sklepie nie przetestuję szkła w taki sposób.
    Ostatnio edytowane przez cYnik ; 27-07-2014 o 00:04

Miasto
    Kielce

Nie pisałem o żadnych testach, tylko o możliwości AF w zestawie aparat+obiektyw, dla nie systemowych obiektywów nie masz możliwości wykorzystać wpełni AF w jaśniejszych obiektywach niż f/2.8.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 27-07-2014 o 10:21

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Nie pisałem o żadnych testach, tylko o możliwości AF w zestawie aparat+obiektyw, dla nie systemowych obiektywów nie masz możliwości wykorzystać wpełni AF w jaśniejszych obiektywach niż f/2.8.
    A, teraz łapię. Przyznam, że o tym nie słyszałem wcześniej. Możesz podrzucić jakiś tekst na ten temat? Zaintrygowałeś mnie

Miasto
    Kielce

O możliwościach AF z podziałem na różne klasy jest np. w instukcji 5D III,
    Można też poczytać
    LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses
    Niestety jest jak jest.
    Ps. Ja używam 50/1.4 Zeissa, .

ok, dzięki - poczytam
    W instrukcji 6D takich cudów nie ma co prawda, ale daje mi to pewien obraz.
    Ostatnio edytowane przez cYnik ; 27-07-2014 o 12:32

Strona 72 z 109 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów