na ebay są jaky ktoś chciał kupić.
na ebay są jaky ktoś chciał kupić.
EFM+22mm; 5D+50mm
U mnie w Don's Photo za $1000 CAD z wysyłką.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Ja testowalem w sklepie na miejscu (tylko jedna mieli) i celnosc przy swietle zarowym (1D) tragedia (FF spory). Budowa mnie zachwycila (duzo lepiej od wielu L), AF szybki ale w tym egzemplarzu po regulacji nadal pudlowal w 30% przypadkow (jak byly pudla to byly spore) . Dla mnie to "kolejna" Sigma z slabym AF (sprobuje jeszcze inny egzemplarz ale jestem na nie obecnie). Body moje nie ma problemow z AF. Obejrze dokladnie fotki testowe w domu to cos wiecej napisze.
focił już ktoś tym obiektywem modelki (modeli), street albo jakieś inne repo?
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 19-06-2014 o 15:36 Powód: dubel
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
http://zowsik.com/blog/2013/06/sigma...sample-photos/
Nie wiem, czy ktoś już wyrzucał ten test, ale te sample razem z tymi z POTN bardzo miło się ogląda. Podobają mi się bardziej niż z 35A. Pod wieloma względami lepiej niż C50/1.4. W sumie bym wymienił, gdyby Sigma nie była >2x droższa. Pewnie zasługuje na tę cenę. A 50L - dla wielbicieli eLkowej niedoskonałości (bez ironii).
Ostrość - wiadomo. Aberracja - bez tragedii, pojawia się w typowych sytuacjach. Winieta - standard. Bokeh - na czwórkę przynajmniej. Kolory i inne plastykokontrasty - za mało widziałem są sampli, ale nie rzuca się w oczy żeby było kiepsko.
Fajne szkło. Ciekawe jaka opinia się wyklaruje o AF.
Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 16-06-2014 o 19:22
Oczywiście pomyliłem linka.
http://www.thephoblographer.com/2014...-4-dg-usm-art/
Sorry ale jaki był cel wrzucania testu S30 1.4 do wątku o 50tce?![]()
Ostatnio edytowane przez darekPolsztyn ; 16-06-2014 o 21:39
Mój kumpel Roger z Memphis wysłał mi dzisiaj to szkło do wypróbowania.
Jutro zapnę do 6D i do M i wtedy się wszystko wyda.
Drżyj Sigmo !.![]()
Ja ja kupilem wczoraj. Jak AF trafi to generuje ono piekny obrazek. Problem jest taki ze 40% strzalow nie jest ostrych (czesciej BF czasem FF i zadziej kompletnie nie ostre).
Odnosze do sklepu - uroczyscie oswiadczam ze jestem wyleczony z 50 Art. To byla moja pierwsza Sigma i ostatnia.
85L jest (duzo) celniejsze w trybie AI przy ruchomych obiektach.
Jakosc wykonania pierwsza klasa (poza tulipanem i przednia zatyczka, tutaj czuc tanioche) pierscien ostrosci chodzil za ciezko (opor byl za duzy moim zdaniem), a af kompletnie nieprzewidywalny.
Teraz rozumiem tych co wybrali 50L (przy calych jej wadach optycznych) po doswiadczeniach z Sigma 50 Art.
A tylu ich się zdecydowało na 50L bo 50 Art ich zawiodła ;-)
Jak na razie więcej szuka sampli i jojczy niż tych co kupili.
Polecam zobaczyć zachodnie fora tam podejście jest inne niż nasze Polskie i dużo ludzi zadowolonych. Oczywiście zdarzy się że komuś nie działa ale podobnie może być z każdym innym sprzętem.
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2