Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    Jeśli standardowa mikroregulacja rozwiązuje problem to jest to normalne i nie ma się co tym przejmować, ot pare zleceń można schrzanić ale potem jest już dobrze. Natomiast jeżeli kalibracja rozwiązuje problem tylko dla pewnego dystansu (np 1-5m) a dla innych występuje taki lub inny błąd to jest to nie do przyjęcia i jak dla mnie praca z takim szkłem jest zbyt frustująca i nieprzewidywalna. Miałem taki problem z Sigmą 85 1.4, którą kupiłem i ze sporą stratą musiałem sprzedać.

Inną jeszcze kwestią jest niekonsekwencja i nieprzewidywalność AF, który w identycznych warunkach potrafi inaczej ustawiac ostrość raz jest ok, raz BF/FF - to też dyskwalifikuje jak dla mnie szkło i jest chyba jeszcze gorsze.
    Nie kumam ,zdawało by się że piszący w temacie mają jakąś wiedzę ...
    Stara wersja Sigmy i Nowa seria ART to dwie różne wersje bajki...
    Więc po co pisać o starych sigmach?
    Bardzo często przyczyną dziwnego dzialania af jest przypadłość aparatu.
    A dock Sigmy pozwala regulowac pracę w różnym zakresie, obecnie w serwisie Sigmy korzystają właśnie z Sigma Dock.

Wysłane z mojego Amazon Jem za pomocą Tapatalk 2

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Nie kumam ,zdawało by się że piszący w temacie mają jakąś wiedzę ...
    To, że czegoś nie kumasz wynika właśnie z braku wiedzy, proponuje się doksztalcic zamiast obrażać innych jak dupek. Nie dla wszystkich szkieł korekta działa prawidłowo bo nie dla wszystkich szkieł błąd AF rośnie liniowo. Druga sprawa to tzw. niekonsekwencja AF czyli ustawianie ostrości w tych samych w warunkach na różne dystanse. Na taki błąd mikroregulacja nic nie poradzi. Teraz rozumiesz?

Miałem do tej pory 7 Sigm więc jakość jej AF jest mi dobrze znana. Nie miałem co prawda serii Art, dlatego pytam o możliwość ustawiania docka dla różnych odległości, wiem co jest na stronie producenta, ale dla ilu krokow, z jaką dokładnością można korygować AF tego już nikt nie napisal. Nie uwazacie, że to istotne dla tej dyskusji?
    Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 24-05-2014 o 13:05
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uprawnienia umieszczania postów