Strona 39 z 106 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Wow! kozak obiektyw.
    Wkońcu doczekałem się super optycznie 50/1.4 z AF, oraz spoko konstrukcją.
    Cena imho bardzo atrakcyjna.
    Ale i tak poczekam z zakupem kolejny rok, bo do ślubów 50mm mi się nie przyda, a pewnie za rok Sigma 50/1.4 Art stanieje do ~ 2800 pln
    50mm bardzo dobrze wspominam przy foceniu modelek, i mam w planach w przyszłości powrót na maxmodels.pl
    Nowa Sigma 35/1.4 Art po premierze też kosztowała 3600 pln (tyle dałem za swoją), a teraz można już za 2800 pln wyrwać.
    Obiektyw Sigma 35mm F1.4 DG HSM Canon (340954) - Ceneo.pl
    Mimo, iż S50/1.4 Art nie była jeszcze przetestowana w boju, to zaryzykuję stwierdzenie, że teraz kwestia wyboru stałki 50mm wkońcu się wyjaśniła.
    Dotychczas wszystkie modele z nowej serii Sigmy "Art" pracują rewelacyjnie, mają pewny AF, dają superb jakość obrazu.
    Z tego co się orientuję, to większość (jak nie wszyscy) ślubniacy z mojego miasta lub okolic, z powodzeniem używają Sigma 35/1.4 i wszyscy bardzo chwalą to szkło.
    ... przynajmniej taką opinie poznałem na tegorocznych, szczecińskich targach ślubnych - gdzie miałem okazję pogadać z większością z konkurencji ( było chyba ze 40 wystawców foto ślubnego, większość b. ogarnięci)
    Prawda jest taka, że jedyne osoby od których słyszałem narzekania na S35/1.4 Art, to jest parę osób z tego forum
    Ciekawe, nie?
    Podejrzewam, że podobnie dobrze będzie z S50/1.4 Art.
    Bo czemu miałoby być inaczej?

Ja to widzę tak:
    Nie masz kasy, nie masz potrzeb na jakość i światlo - kupujesz C50/1.8
    Masz więcej kasy, zależy Ci na jakości, budowie itp, kupujesz S50/1.4 Art
    Masz dużo kasy, jesteś fanboyem Canona, kieruje Tobą irracjonalizm, kupujesz 50L
    Masz od cholery kasy i pragnienia typu "chce mieć cztery ferrari, każde w innym kolorze", kupujesz Zeiss Otus.

PS. Jak Sigma pójdzie za ciosem i odświeży model 85/1.4 EX, wedle nowej polityki serii ART, to będę w siódmym niebie.
    Trzymajcie kciuki, obym dobrze wróżył
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Wow! kozak obiektyw.
    Wkońcu doczekałem się super optycznie 50/1.4 z AF, oraz spoko konstrukcją.
    Nie podzielam Twojego optymizmu :-).
    W teście na optyczne.pl 35/1.4A ma 2.5% pomyłek AF, natomiast wersja 50/1.4A już 6-7% czyli 3 razy gorzej. To jeszcze nie musi o niczym przesądzać, może zależeć od egzemplarza, korpusu, kalibracji itp., ale wstrzymałbym się z entuzjazmem :-)

Pełne uzależnienie

Masz może inny skuteczny sposób na precyzyjne ustawienie ostrości w manualu niż ten, który podaje Cichy czy tak tylko piszesz, żeby coś napisać ???
    Nie w dzisiejszych DSLR. A i zastanawiam się na ile klin i matówka były precyzyjne w tym co mieliśmy na film. Kiedyś nie oglądało się zdjęć piksel po pikselu i nie było tak widać błędów ustawienia ostrości. Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. Ale pomysł, kup manualny i rób na LV jest dla mnie nie do przyjęcia. Może bezlusterkowce? One mają wizjery elektroniczne.

Co do testu na optyczne to jest kilka zaskoczeń. Po pierwsze wydaje się, że Zeiss wydawał się ostrzejszy na brzegu. Ale może to być związane z tym, że Zeiss mocniej winietuje. Pewnie program do badania ostrości głupieje jak ma znaleźć granice czarny biały, jak wszystko jest szare. Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych. I na AF pomarudzili.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Nie w dzisiejszych DSLR. A i zastanawiam się na ile klin i matówka były precyzyjne w tym co mieliśmy na film. Kiedyś nie oglądało się zdjęć piksel po pikselu i nie było tak widać błędów ustawienia ostrości. Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. Ale pomysł, kup manualny i rób na LV jest dla mnie nie do przyjęcia. Może bezlusterkowce? One mają wizjery elektroniczne.

Co do testu na optyczne to jest kilka zaskoczeń. Po pierwsze wydaje się, że Zeiss wydawał się ostrzejszy na brzegu. Ale może to być związane z tym, że Zeiss mocniej winietuje. Pewnie program do badania ostrości głupieje jak ma znaleźć granice czarny biały, jak wszystko jest szare. Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych. I na AF pomarudzili.
    Zapewniam Cię, że jest to możliwe i nie trzeba nic wywalać. Co prawda matówka z klinem jest tu bardzo pomocna ale nie koniecznie niezbędna
    W zasadzie każda metoda jest dobra, która prowadzi do celu. Takie szkło zwykle kupujemy świadomie mając jednocześnie inne z AF-em na co dzień.
    Ja też nie mam idealnego wzroku, ale daję radę.
    Zeissa raczej nikt nie kupi, bo on nie jest na sprzedaż - taka firma z tradycjami, która robi szkła manualne nawet za 15kPLN posiada technologie nie na sprzedaż, bo produkuje specyficzny asortyment.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    ...Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. ... Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych.
    ....
    Fotografuję tym Z.50mm/1.4 juz koło 4-ech lat najpierw C. 7D teraz C. 5DIII i naprwdę nie ma tu problemu z ostrzeniem, to potwierdzenie działa i to często lepiej niż AF w innych 50-tkach. O czym zresztą wielu tu pisało.
    Ps. A o Zeissa bym się nie martwił.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Fotografuję tym Z.50mm/1.4 juz koło 4-ech lat najpierw C. 7D teraz C. 5DIII i naprwdę nie ma tu problemu z ostrzeniem, to potwierdzenie działa i to często lepiej niż AF w innych 50-tkach. O czym zresztą wielu tu pisało.
    Z 20D i 7D też jest OK?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    W jaki sposób działa potwierdzenie ostrości w tym Zeisie ? Wkrótce będę robił testy Planara 1.4 z 6D dlatego pytam
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    W jaki sposób działa potwierdzenie ostrości w tym Zeisie ? Wkrótce będę robił testy Planara 1.4 z 6D dlatego pytam
    Normalnie. Wciskasz spust migawki do połowy (lub przycisk AF-ON w zależności od konfiguracji aparatu) i kręcisz pierścieniem ostrości aż zaświeci się kropa w rogu wizjera. I tyle.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Normalnie. Wciskasz spust migawki do połowy (lub przycisk AF-ON w zależności od konfiguracji aparatu) i kręcisz pierścieniem ostrości aż zaświeci się kropa w rogu wizjera. I tyle.
    U mnie to tak nie działa, po prostu jak trafi zapiszczy i zapali na czerwono środkowy punkt potwierdzenia ostrości.
    W pytaniu chodziło mi raczej na ile skuteczne jest to potwierdzenie ostrości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Dość dziwne wnioski na temat działania AF, no ale ja Optycznym nie wierzę w żaden napisany wniosek, więc cierpliwie poczekam, aż szkiełko dojedzie i potestuję u siebie
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 39 z 106 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów