Niestety, kalibrujesz globalnie.
Nie da rady na każdy czujnik z osobna.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Jak więc mam ustawić USB Dockiem mój AF poprawnie skoro sensor środkowy ma tylko lekki front focus, a sensory boczne mają bardzo duży front focus ?
Jak ustawię środkowy poprawnie to boczne sensory także przy okazji zaczną działać dobrze [zniweluje się ten bardzo duży front focus] ?
Sam znalazłeś odpowiedz: nie da się.
A masz inne JASNE szklo? Chodzi o to by potwierdzic ze jest problem z Sigma a nie body?
Tak w ogóle to jaki jest sens używania bocznych punktów AF w 6D?
Przecież one są w zasadzie dla ozdoby
Kalibruj pod centralny czujnik, o bocznych zapomnij, naucz się ostrzyć centralnym i przekadrowywać.
Albo to co napisałem wyżej, albo szarpnij się na 5DIII.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Przy jasnym szkle, na 1.4, 1.8 lepiej użyć bocznego nawet w 6D (jeśli warunki oświetleniowe są ok) niż przekadrowywać. Przekadrowanie przy takiej małej "f" da przesunięcie płaszczyzny takie, że obraz i tak nie będzie ostry tam gdzie celowaliśmy środkowym punktem. Wiadomo że są sytuacje kiedy da się to zrobić, ale to już kwestia wprawy i znajomości swojego sprzętu.
czy nie jest tak że boczne powinny działać tak samo jak środkowy?nie działają? to problem korpusu czy obiektywu?
czy nie jest tak że powinna wystarczyć jedna korekta dla wszystkich odległości?nie wystarcza? ten temat usb dock sigmy załatwia, korekta w korpusie niestety nie rozwiąże takiego tematu.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Płaszczyzna ostrości nie jest idealnie płaska. Problem tkwi tu i tu. Fajnie to opisali dr5000. Są body np ,moje gdzie 5dmkiii z 85L na skrajnie bocznych na większych oelgłościach ma wyraźny FF względem centralnego,a na LV trafia idealnie w punkt. Są też takie zestawy co działają bezwzględnie. Da się z tym żyć. Kalibracja przez wysłanie korpusu do serwisu również nie załatwi tematu, bo zrobią kalibrację do centralnego punktu, czyli nic.