No to najwyraźniej się nie znasz na handlu, cywilizowanym handlu i masz poglądy z minionej epoki, mi sprzedawca powiedział że nawet gdybym ja nie sprawdzał to on by sprawdził za mnie. Ostatnio podłączałem nikkory 35, 50 i 85 pod korpus D5000 albo 5100 (nie pamiętam nie mój) i jedynie 85 pracowała poprawnie tzn trafiała w punkt, 35 niestety nie, a próbowałem dwie lub trzy sztuki, co było z 50 nie pamiętam nie wykluczam że trafiała, korpus nie posiadał mikrokalibracji. W cywilizowanym świecie to raczej normalne że klient chce sprawdzić towar zanim zakupi, ja podczas zakupu zadeklarowałem że nie chcę oglądać - chcę kupić najlepiej natentychmiast , ale również nie widzę tragedii w oglądaniu towaru w końcu klient może coś zobaczyć zanim kupi jeśli te opcje będą niedostępne to handlowiec i jego sklep staje się zbędnym ogniwem łańcucha sprzedaży, możemy kupować przez sieć najlepiej bezpośrednio u producenta z pominięciem twojej marży bo jesteś całkowicie zbędny.
Jeśli chodzi o twoje testy D3 to uważam że skoro wszystko było w porządku to może po prostu nie byłeś w stanie zdiagnozować problemubo to najbardziej prawdopodobna opcja
.