Strona 79 z 109 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Witam
    Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?

Pełne uzależnienie

Moje skromne doświadczenie : miałem w rękach 4 sztuki, wydawało się że trzecia w kolejności testowania pasuje najlepiej (tak z perspektywy patrząc to pierwsza też chyba była niezła), ale zdecydowałem się na zakup usb docka - gdzieś na sieci przeczytałem że kupowanie tego obiektywu bez docka to głupota - rozważyłem te słowa i kupiłem, dock jest tani i jest świetnym narzędziem (przydałoby się takie dla obiektywów canona), przymierzam się do 35/1.4 więc dock będzie jak znalazł.
    Moim zdaniem należy podczas zakupu przetestować trafianie na odległościach "portretowych" jeśli jest dobrze to sprawdzić jak pracuje na odległościach dużych 20 i więcej metrów jeśli ostrość jest do przyjęcia to kupić i od razu kupić docka i skalibrować, dock pozwala na kalibrację na 4 odległościach (przedziałach) 0.4m 0.7m 1.5m nieskończoność (podałem środki przedziałów, no może oprócz nieskończoności chyba od 4m do nieskończonosci jest ostatnim przedziałem na tym obiektywie).
    Druga opcja to zakup i wysyłka do Sigmy w celu kalibracji.
    Zrobiłem kilka sesji tym obiektywem i nie ma pytań, autofocus trafia na każdej odległości, właściwie nie mam nietrafionych zdjęć, zwykle używam przysłon od 1.4 do 2.0, po kupieniu waliłem dużo powtórek mając obawy o celność ale już mi powoli odchodzi ten nawyk.
    Moim zdaniem nie trafisz na sigmę która będzie pracować bez kalibracji na krótkich i długich odległościach, kalibracja w korpusie pomoże tylko dla odległości na której została dokonana - ale mogę się mylić maiłem w rękach tylko 4 sztuki .
    Ogólnie to mam podobne odczucia jak pouln w wątku o S35A w moim przypadku nic co posiadam nie jest ostrzejsze od tej sigmy (S50A) na pełnym otworze można sobie spokojnie porównywać np. z 70-200 4LIS a porównaniach z pleśniakami m42 czy dwudziestoletnimi konstrukcjami z AF canona można zapomnieć.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 14-09-2014 o 12:24
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

minik2304, bawiłem się jedną sztuką w sklepie na 6d i przy bliskich i średnich (sylwetka do kolan) była bardzo celna. Nie sprawdzałem natomiast tych dalszych
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Dopiero zaczyna

Rowniez sprawdzalem z 6D No trudno bede szukal dalej a jak nie to bedzie trzeba dolozyc te 200zl do usb dock i kupic nawet w necie

Cytat Zamieszczone przez minik2304 Zobacz posta
    Witam
    Ja mam takie pytanie- czy komus udalo sie kupic ta Sigme i af byl celny bez zadnych kalibracji itp? Planuje zakup tej Sigmy wczoraj testowalem 5 sztuk i niestety zadna nie trafiala Nie wiem czy mikrokalibracja w aparacie pomoze bo mam wrazenie ze na kazdej odleglosci ten obiektyw wymaga troche innych ustawien Czy jedynym wyjsciem jest usb dock za dodatkowe 200zl?
    Z pierwszą sztuką którą się zetknąłem w sklepie było super a ta którą kupiłem wołała o pomstę - bez docka ani rusz. Ale i tak nie jest dobrze ale dociągnę do listopada i wtedy chyba do serwisu Sigmy!
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
    Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

powiedz mu: Polski, biedaki, cebulki
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez MrKciuk Zobacz posta
    Pracuję w sklepie sprzedającym obiektywy i sprzęt foto. Nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi błędami autofocusa. Podłączałem pod swojego Nikona d3 (bo większość mamy z bagnetem N) nowe 50/1,4, 35/1.4 i 70-200. Wszystko moim zdaniem chodziło OK. Oczywiście - to nie to samo co Nikkory czy Canony jeśli chodzi o pracę AF. No ale tak to już jest z tymi alternatywnymi producentami. Na nasze szczęście Sigma daje opcję USBDock a puszki mikrokalibrację.
    Osobiście bym się wkurzył, gdyby klient przyszedł i chciał rozpakować wszystkie egzemplarze, a później powie, że i tak nie jest ok i sobie pójdzie. A następny powie, że chce nowy - z zaplecza (de facto zapinany do body przez poprzedniego klienta). No i co mam mu mówić?!?
    na szczęście są sklepy gdzie można to zrobić i nikt się nie puszy
    sam testowałem z 3 szt przy zakupie 35 1.4 i jakoś nie widziałem żeby ktoś się dąsał
    takie prawa rynku - klient płaci za towar i wymaga jak najlepszej jakości. skoro jest świadomym nabywcą to wie, że są problemy z celnością AF i za wszelką cenę chce ich uniknąć

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MrKciuk Zobacz posta
    No to najwyraźniej się nie znasz na handlu , cywilizowanym handlu i masz poglądy z minionej epoki, mi sprzedawca powiedział że nawet gdybym ja nie sprawdzał to on by sprawdził za mnie. Ostatnio podłączałem nikkory 35, 50 i 85 pod korpus D5000 albo 5100 (nie pamiętam nie mój) i jedynie 85 pracowała poprawnie tzn trafiała w punkt, 35 niestety nie, a próbowałem dwie lub trzy sztuki, co było z 50 nie pamiętam nie wykluczam że trafiała, korpus nie posiadał mikrokalibracji. W cywilizowanym świecie to raczej normalne że klient chce sprawdzić towar zanim zakupi, ja podczas zakupu zadeklarowałem że nie chcę oglądać - chcę kupić najlepiej natentychmiast , ale również nie widzę tragedii w oglądaniu towaru w końcu klient może coś zobaczyć zanim kupi jeśli te opcje będą niedostępne to handlowiec i jego sklep staje się zbędnym ogniwem łańcucha sprzedaży, możemy kupować przez sieć najlepiej bezpośrednio u producenta z pominięciem twojej marży bo jesteś całkowicie zbędny.
    Jeśli chodzi o twoje testy D3 to uważam że skoro wszystko było w porządku to może po prostu nie byłeś w stanie zdiagnozować problemu bo to najbardziej prawdopodobna opcja .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

MrKciuk, wycofaj ze sprzedaży sigmy, tamrony i inne kundelki i handluj tylko nikkorami i canonami .
    Niestety, dziś to nie komuna, że sprzedawca może stroić fochy. Albo będziesz miły, albo nie zarobisz...

Strona 79 z 109 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów