Strona 76 z 109 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Bo to nie tak jak robisz i piszesz, cała elektronika działa masz potwierdzenie trafienia tylko zamiast silnika w obiektywie Ty kręcisz.
    I jest to bardzo precyzyjne, więcej dobrze trafionych z Z. 50/1.4 niż C. 50/1.4 z AF, w moim przypadku.
    Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. Naprawdę myślisz, że Canon byłby taki wspaniałomyślny i oddałby swój ciężko wypracowany we krwi i znoju system AF producentom obiektywów manualnych? Potwierdzenie ostrości czasem daje zadowalajace rezultaty zależnie od konkretnej sytuacji (odległość, przysłona, ogniskowa itd.). Ale jest ono "by design" mniej precyzyjne niż to, co dobry obiektyw L może zrobić silnikiem.
    O czym można się bardzo łatwo przekonać doświadczalnie (zakres potwierdzenia jest czasem szeroki jak stodoła i obejmuje totalne mydło).
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. Naprawdę myślisz, że Canon byłby taki wspaniałomyślny i oddałby swój ciężko wypracowany we krwi i znoju system AF producentom obiektywów manualnych? Potwierdzenie ostrości czasem daje zadowalajace rezultaty zależnie od konkretnej sytuacji (odległość, przysłona, ogniskowa itd.). Ale jest ono "by design" mniej precyzyjne niż to, co dobry obiektyw L może zrobić silnikiem.
    O czym można się bardzo łatwo przekonać doświadczalnie (zakres potwierdzenia jest czasem szeroki jak stodoła i obejmuje totalne mydło).

100/100
    Samo gęste !!!
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    Mydlo przeokropne i ta straszna winieta
    Gall'u jaka winieta? Jakie mydło? Kto Ci to sprzedał? Natychmiast ją zwracaj i wymień na normalny egzemplarz.

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    cała elektronika działa masz potwierdzenie trafienia tylko zamiast silnika w obiektywie Ty kręcisz.
    I jest to bardzo precyzyjne, więcej dobrze trafionych z Z. 50/1.4 niż C. 50/1.4 z AF, w moim przypadku.
    No właśnie elektronika działa, ekspozycja, exif, potwierdzenie AF, ale pan Kolega ma sporo racji. To potwierdzenie jest czasem złudne. Miałem tylko jednego manuala na DSLR - Zeiss'a 100/2 Makro Planar i potwierdzenie wiele razy mnie zawiodło. Naprawdę lepiej wpatrywać się w wizjer i, o ile to możliwe, używać matówki precyzyjnej. Dodatkowo można posiłkować się mignięciem, ale tylko posiłkować, przynajmniej przy tej głębi ostrości. Jeśli chodzi o skuteczność w robieniu ostrych zdjęć to w manualnych szkłach jest ona znaaaaaaaaaaaaaaacznie wyższa - po pierwsze potrzebujesz chwili na zdjęcie. W tym czasie zdążysz się zastanowić nad kompozycją i kadr pewnie też poprawisz ciutkę. Dwa razy sprawdzisz czy trafiasz z ostrością. Poczekasz na moment i w końcu CYK! Zrobiłeś zdjęcie! W pełnym manualu, manualnym szkłem, perfekcyjnie trafione z ostrością i w miarę dobrze skadrowane. Przyjemność też jest inna! Warunek jest jeden - masz chwilę na zrobienie zdjęcia i masz manualne szkło
    Używam też manualnego Samyanga 14mm z chipem dołożonym przez Cichego i o ile same potwierdzenie ostrości w miarę działa (głębia jest spora) to brak pomiaru ekspozycji nawet w LV to katastrofa! Przełączasz w tryb wideo i pomiar ekspozycji działa. Przełączasz na zdjęcia - zwykle widzę czarny wyświetlacz - na pewno bez chwilowego podbicia ISO nie ustawię ostrości. A piszę to dlatego w watku o Sigmie 50 Art, ponieważ właśnie wyszła informacja o premierze konkurenta Sigmy - manualu Samyanga 50 f/1.2 wydaje mi się,że po pierwsze troszkę się spóźnili po Sigmie, po drugie jeśli potrafisz trafić z ostrością bliski portret na 50 f/1.2 bez statywu z ręki to rzuć fotografię i zostań chirurgiem naczyniowym Zarobisz znacznie więcej i kupisz sobie co tylko chcesz
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.
    no z tym jest niewielki problem, bo potwierdzenie ostrości działa niestety słabo (w canonach). Natomiast dużo lepiej ostrzy się po wymianie matówki na EC-S. Wtedy jestem w stanie przy w miare dobrym świetle ostrzyć wizjerem na oko w dowolnym miejscu kadru i mam 95% trafionych fotek w punkt, a 5% tuż obok
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie

jak ostrzę manualnym pleśniakiem to używam LV wizjera na wyświetlacz i magic focus z MLa - takie okienko z powiększonym obszarem na którym ostrzę w ten sposób widać i kadr i powiększony obszar który ma być ostry - ogólnie jest to upierdliwe, ale działa, trafiam praktycznie zawsze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Fajnie by było, i mogłoby tak być, ale tak nie jest. ....
    Nie wiem o czym piszecie, używam Z. 50/1.4 więcej niż 5-ć lat, jednocześnie czasami C. 50/1.4 i jest tak jak napisałem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    ...Zarobisz znacznie więcej i kupisz sobie co tylko chcesz
    Uwaga jak wyżej, a kupione w Canonie mam to co chcę , teraz trochę Zess-ó dla zabawy.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Z tym potwierdzeniem to jest bardzo różnie. Sporo zależy od układu detekcji fazy w puszcze, MSZ.

Trafienie w punkt korzystając z potwierdzenia ostrości na 50D z obiektywem CZJ 50/1.8 z dandelionem jest faktycznie mordęgą, bo aparat potwierdza ostorość się w duużym zkresie. Sprawę ratuje focus trap z ML (z reguły nie korzystam z LV).

Natomiast w Deesie - bajka - ostrzenie w punkt posiłkując się potwierdzeniem ostrości (ten sam obiektyw i ta sama przejścówka) nie stanowi problemu.

PS.
    żeby nie było OT.
    Kurcze, trochę rozczarowaniem jest ta 50-tka Sigmy. Po kapitalnej 35-tce, gdzie AF naprawdę jest świetny chyba wszyscy mieli nadzięję, że wreszcie będzie dostępna 50tka z dobrym AF-em w przystępnej cenie, świetna optycznie. Ale wychodzi na to, że tylko 2 z tych 3-ech punktów zostało zrealizowane - czyli świetny optycznie obiektyw w przystępnej cenie. Ale tylko z AF-em a nie dobrym AF-em :-)

Na razie na tyle rzadko korzystam z 50-tki, że pozwolę sobie zostawić przyjemność manualnego ostrzenia dla tych nielicznych sytuacji. Może kiedyś sprawię sobie Zeissa... jakiegoś.
    Ostatnio edytowane przez Demonos ; 21-08-2014 o 13:44 Powód: dodatkowy komentarz do samego wątku
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

BartasPL, czy byłbyś w stanie pokazać nam kilka pstryków ze ślubu lub wesela tą sigmą ??
    Canon EOS 6D | C 50mm 1.4 | S 70-200 2.8 | to na początek ...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Demonos Zobacz posta
    Z
    Kurcze, trochę rozczarowaniem jest ta 50-tka Sigmy. Po kapitalnej 35-tce, gdzie AF naprawdę jest świetny chyba wszyscy mieli nadzięję, że wreszcie będzie dostępna 50tka z dobrym AF-em w przystępnej cenie, świetna optycznie. Ale wychodzi na to, że tylko 2 z tych 3-ech punktów zostało zrealizowane - czyli świetny optycznie obiektyw w przystępnej cenie. Ale tylko z AF-em a nie dobrym AF-em :-)
    Gdzieś czytałem że S50A (chyba dpreview) ma lepszy af od S35A, a tu proszę wychodzi że odwrotnie, masz obie sigmy i porównałeś czy na podstawie lektury forum wyciągasz tak daleko idące wnioski?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Zablokowany

Ja mam oby dwie i wydaje mi się że sigma 35mm ma lepszy af, dałem teraz na kalibracje więc zobaczę jak będzie po.

Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2

Strona 76 z 109 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów