A ja uważam, że ta cała dyskusja do niczego sensownego nie prowadzi. Można chwalić, narzekać, porównywać. Tylko co? Coś czego jeszcze nikt nie widział nie mowię o macaniu.
Poczekajmy do premiery. Jak to będzie tak udany debiut jak sigmy 35 może byc ciekawie, ale będąc realistą, to sigma na razie poza tym szkłem wiele nie powalczyła na rynku. Ja bym raczej w spokoju czekał i nie wychylał się w żadna stronę.

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
Jakie szkło by Sigma nie wypuściła to i tak Elka będzie lepsza,... bo wytrzymała na warunki,... bo ma "lepszy" bokeh,... bo ładniej rysuje,... bo ma pewniejszy AF, bo jej nie ostrość tworzy niepowtarzalną "plastykę" (choć tu Nikoniarze są lepsi ze swoim nowym 55/1.4 )

I nie ważne że konstrukcyjnie jest przestarzała, niemalże o połowę droższa, że AF tez lubi się zgubić, że zdarza się iż jest z plastiku, że ostrością nie zabija i w 90% najtrudniejsze warunki z jakimi się spotka w ciągu swojego "życia" to będzie wesele...

...to jest Ela z czerwoną koroną na głowie, nie jakiś kundelek podróba, imitacja, coś "zastępcze", coś drugiego, które nigdy nie będzie pierwszym...
Napisałeś piękne wypracowanie i co z niego wynika? Na razie jak porównuje 50L do czegoś czego nie ma to eLka wygrywa w cuglach w każdej kategorii .
Nie wiem od kiedy plastik i przestarzała budowa ma wpływ na jakość zdjęć, a jak by ostrość zabijała to już byś pewnie nie żył...

Już pisałem w którymś wątku, jak jesteście tacy pewni sigmy, to zamawiającego już egzemplarze przedpremierowe a jak nie to skończymy tą póki co bezpodstawną dyskusję.