-
Pełne uzależnienie
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
To i coś od siebie dodam, bo miałem wreszcie okazję to cudo wypróbować
. W sumie miałem ją w ręku jedyne pół godziny, ale co nieco mogę już powiedzieć.
Na pierwszy rzut oka kawał szkła. Ciężkawy, ale mi to nie przeszkadza. Dobrze wyważony z body.
Wbrew temu co pisze filemoon nie jest z tym AFem tak źle. Ja testowałem z 5DIII i ciężko mi ocenić procent nietrafionych, ale na pewno nie było to więcej niż 2-3 na 10. Najgorzej jest na pełnej dziurze i zdjęciach z bliska. Tu najbardziej widać, że czasem AF pływa. Celując w ten sam punkt kilka razy aparat przestawia ostrość, więc nigdy nie wiadomo czy jest OK. Po delikatnym domknięciu czy fotkach z większej odległości tj. powyżej 3m już jest wyraźnie lepiej.
Nie miałem czasu bawić się w regulacje, ale nie sadzę, żeby miało to sens. Obiektyw nie miał wyraźnego FF czy BF, po prostu prezentował niepowtarzalny rozstrzał. Może Kalibracja sprzętem sigmy by pomogła.
Humor znacznie się poprawia oglądając zdjęcia na kompie. Jak AF trafi, to jest żyleta od F1.4. Wyraźnie ostrzej niż przy 50L, ale też powiem szczerze, że spodziewałem się więcej po tylu czytanych wcześniej zachwytach. Bokeh też inny, który lepszy? Zależy od odbiorcy, mi ten sigmowy bardzo się podoba.
Porównując do 50L, bo chyba tego większość oczekuje jest lepiej na pełnej dziurze, powyżej F2 różnica zanika. AF mimo wszystko w 50L pewniejszy i bardziej powtarzalny, ale nie wiem co byłoby gdyby sigma została skalibrowana, bądź trafiłby sie lepszy egzemplarz. Pewnie byłoby podobnie a może nawet lepiej? Musiałbym szkiełko dostać na dłużej.
Generalnie optycznie jest bardzo dobrze, rzekłbym świetnie. Gdyby poprawić AF, byłaby to dobra alternatywa dla eLki. Ja mimo wszystko zostaje przy canonie, bo nie uważam sensu zmiany. Jednak jak ktoś poszukuje dobrej 50-ki, to powinien sigmę brać poważnie pod uwagę. Pewnie trzeba trochę poprzebierać lub pokusić sie o kalibrację, ale portyk zabiegu zadowolenie gwarantowane
.
Coraz bardziej przekonuję do obiektywów sigmy, choć byłem ich dość mocnym przeciwnikiem. Szkoda tylko tego AFu...
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-06-2014 o 19:36
Uprawnienia umieszczania postów