Strona 78 z 109 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Czy Sigma psuje się z czasem?
    Może mniej niż 50L nawet. Bo to, że się psuje to na pewno. ale L potrafi paść po pół roku. :P Wszystko się psuje. Nawet góry.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Gdzieś kiedyś czytałem ranking nt. najbardziej awaryjnych szkiełek i z tego co pamiętam przodowały 2 canony - 85/1.8 i 24-105/4L. To by się zgadzało, bo u mnie po kilku latach w 85-ce padł pierścień manualnego ustawiania ostrości a w eLce przysłona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Jak ty ostrzysz szkłami CZ? Pytam bo mam ochotę na ostrzenie manualne, ale jak wyłączę AF to jakoś kręcenie pierścieniem ostrości przyprawia mnie o zawrót głowy i ból oczu związany z szukaniem wzrokiem płaszczyzny ostrości.
    Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Bo kręcenie pierścieniem ostrości w Sigmie czy Canonie, a kręcenie w Zeissie to są 2 zupełnie różne bajki.
    Nawet niekoniecznie w Zeissie. Mam jakąś niezbyt nową Minoltę 50 1.8 MD i tam też ustawianie ostrości to inna bajka. Po prostu szkła pod AF są inaczej robione niż te pod MF.

Pełne uzależnienie

skala rozciąga się na 270 stopni (żeby była dokładna) a nie na 90 stopni (przy af musi być mała żeby szybciej działał) no i ten feeling (brak sprzęgu z silnikiem) podobny jest w każdym 30-letnim manualnym pleśniaku i w tym zamyka się cała magia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar homesicalien

Mnie denerwuje w nowoczesnych obiektywach AF możliwość "doostrzania". Takie rozwiązanie często skutkuje luzami i innymi jazdami z pierścieniem ostrzenia.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

To tak w temacie trwałości eLek:

Po trzech latach użytkowania odkeja mi się guma od pierścienia ostrości i w kilku miejscach pojawiły się "strzępienia" od uszczelki bagnetu.
    Dla równowagi napiszę, że w 50L którą sprzedałem kamerzyście, póki co nic się nie odkleja.
    Napiszę też, że Sigma 35/1.4 Art którą używam już kolejny rok (bardzo intensywnie), nie wykazuje jakichkolwiek oznak zużycia czy odklejania gumy
    Także ja bym się o trwałość nowych Sigm nie martwił.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uszczelka sie strzepi bo latwo ja samemu przyciac i uszkodzic (i mi sie to udalo) ale i wymiana jest banalna. Co do odklejajacej (sparcialej?) gumy to widac znak czasow naszych.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

O trwałość sigmy też bym się nie martwił. Obiektywy bardzo dobrze wykonane i absolutnie nie ma się do czego przyczepić. Nawet starsze wersje pod tym kątem były OK a najnowsze to już klasa. Co do eLek, to czasem jest problem z uszczelką bagnetu, ale tu chyba bardziej kwestia obchodzenia się ze szkłem. Niestety nawet po założeniu tylnego dekielka uszczelka narażona jest na uszkodzenia . Ale nie ma się co czepiać, bo inne szkła jej w ogóle nie mają . Odnośnie gumy pierścienia to nigdy nic takiego nie zaobserwowałem. Takiego 24-70 mam od ponad 5 lat i wyglada jak nowy, mimo, że eksploatowane bardzo często także w ciężkich warunkach terenowych .

Uzależniony Awatar kaindox

No widzisz, nie do końca, na dniach muszę swoją sztukę S35A odesłać do serwisu. W moim egzemplarzu pojawiły się spore luzy, zobaczymy co na to Sigma

Strona 78 z 109 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów