Strona 25 z 106 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Nie do końca rozumiem co miałeś na myśli. Jeśli chodziło Ci o trafienia powyżej 10 metrów to weź pod uwagę wielkość pola AF i ile sie w nim mieści przy większych odległościach. I to nie tylko przypadłość Sigm ale wszystkich szerszych szkiełek. Niestety ani AF aparatu ani obiektywu nie potrafi czytać w myślach i nie wie czy chciałeś przyostrzyć na drzewo na pierwszym planie czy chodziło Ci o to z tyłu (podczas gdy obydwa mieszczą się w polu AF)
    W 5D III nie ma z tym problemu bo jest tam opcja jednopunktowego Spot AF która całkiem nieźle rozwiązuje ten problem.

Ty akurat masz 5DII który rzeczywiście ma zwalony system AF. Jak go używałem to większość szkiełek miało u mnie problemy z trafianiem. Po przesiadce z 50D na 5DII myślałem że mam zwalony egzemplarz, tymczasem ten typ tak ma.
    Wyobraź sobie: stawiam 5dIII+S35/14 na statywie, ostrzę jak mówisz w konkretny punkt, punktowym (przysłona @=8.0) oddalony o kilkanaście metrów a tu ... mydełko, lekkie wprawdzie, ale mydełko. Natomiast w to samo miejsce z 24/1.4II bez problemu trafia. O tym, ze szerokie szkła mają problem z AF na większe odległości to ja doskonale wiem, wiele szkieł już przerobiłem ... i nie piszę aby siać zamęt, tylko podaję fakty. Niestety tak trafiło (szkło + moje body), z innym może być już zupełnie dobrze .

Uzależniony Awatar kaindox

Tak samo jak ta Sigma daje radę z innymi body. I nie mówię że na 5DII nie da się zrobić ostrych zdjęć, ale oczekiwanie że dzięki obiektywowi AF w tym body dostanie skrzydeł jest naiwnością.

A porównywałeś jak jest na na MF przy LV?

To z tego że to może nie obiektyw jest problemem tylko operator... Już nie raz zdarzyło mi się nawet na tym forum że to "Pan fotograf" nie skorzystał z instrukcji i nie ogarniał zasad działania sprzętu.
    BTW sprzedałeś swoją Sigmę. Czy nowy właściciel miał do niej jakieś zastrzeżenia?

BTW w jakim celu usunąłeś dane EXIF?
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 06-04-2014 o 23:10

Początki nałogu

Dokąd będziesz tak zaciekle bronił tej Sigmy ?
    Masz rebuchę od nich bo już sam nie wiem jak to sobie mam tłumaczyć ?
    Zrozum, że nie tylko TY umiesz robić zdjęcia, może Tobie (i kilku zadowolonym) użytkownikom trafiła się ta naj- albo ratujecie się dock-iem ?
    To, że w biały dzień się sprawdzała - doświadczyłem, ale do jasnej i ciasnej NIE PO TO kupiłem szkło f/1.4, żeby w słońcu fotografować !
    Dla mnie miała mieć inne przeznaczenie i w trudnych warunkach (czytaj: "ciemnicy") się nie sprawdziła.
    Dziś cieszy się nią - mam nadzieję - inny użytkownik.

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    To, że w biały dzień się sprawdzała - doświadczyłem,
    Jakiś czas temu pisałeś że ten obiektyw do niczego się nie nadaje, teraz okazuje się w dzień jest ok. Zaraz okaże się że w takiej ciemnicy w jakiej sobie zażyczyłeś żaden obiektyw nie da rady.

Nie mam USB docku, kalibrację obiektywu mam w bodu ustawioną na OFF i wyobraź sobie nie mam problemów żeby nawet w totalnej ciemnicy ustawić ostrość. Ale ja nie ustawiam kółeczka na zielonym oczekując że sprzęt mnie we wszystkim wyręczy.
    Kasa włożona w sprzęt nie czyni ze mnie prosa, może kiedyś będę mógł tak o sobie powiedzieć, ale nie dzięki temu że mam dobry sprzęt, tylko ze względu na fakt, że potrafią go perfekcyjnie obsługiwać.

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Dokąd będziesz tak zaciekle bronił tej Sigmy ?
    Bronię Sigmy bo staram się wypowiadać o sprzęcie który znam i używam. Jak ktoś będzie pisał bzdury o 5D III czy innych sprzętach których używam to też go skarcę.
    Poza tym szlag mnie trafia na myśl, że osoby które nawet nie stały obok obiektywu wypowiadają się o nim krytycznie, bo ktoś tam coś tam o nim źle powiedział.
    Ciebie jeszcze mogę zrozumieć bo miałeś go chociaż przez chwilę i się na nim sparzyłeś. Nie podobły mi się natomiast Twoje wypowiedzi w stylu "Sigma nie nadaje się do niczego" bo to oczywista nieprawda. Ten obiektyw ideałem nie jest, tak samo jak złomem, co niestety zaciekle starałeś się ludziom wmówić.
    Ja uczciwie zachęcam ludzi żeby sami podpieli to szkło do swojego body i sami stwierdzili czy wg nich daje radę. W sklepie przecież nie koniecznie trzeba robić zdjęcia tylko i wyłącznie tablicom testowym. Jestem pewien że sprzedawca jeśli tylko zostawimy jakiś zastaw pozwoli wyjść parę metrów na ulicę. W końcu to nie body i nie ma swojego licznika.
    Innym powodem obrony Sigmy jest fakt, że przez takich powtarzaczy cudzych opinii sam kupiłem kiedyś pięćdziesiątkę 1,4 Canona zamiast Sigmy.
    Bo przecież "wszyscy" mówili że w Sigmie AF jest słaby. Gdyby nie to dzisiaj miałbym dużo przyjemniejszy standard niż to co serwuje mi Canon.
    I nie uważam że Canon jest zły i słaby. Bo prostu nie mając realnej konkurencji może dymać swoich użytkowników na lewo i prawo a to serwując nam ceny z kosmosu, a to wypuszczając co chwila patenty zamiast kolejnych wersji leciwych już szkiełek.
    Po cichu po prostu liczę na to, że mocna konkurencja może nam jako klientom przynieść wiele dobrego. A podkładanie jej nogi poprzez nieuczciwe i niezasłużone opinie działa tylko na naszą szkodę.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    W sklepie przecież nie koniecznie trzeba robić zdjęcia tylko i wyłącznie tablicom testowym.
    Kończąc już ten OT pokażę, że w sklepie można też zrobić inne zdjęcia, nie tylko tablicom testowym:
    cud - mniód malina, czyż nie ?
    Bez wahania wziąłem :-D

Pełne uzależnienie

Ta Sigma ma wymiary jak 24-70L i waży tyle samo. Nie jest to szkło na codzień wg. mnie. Dlatego ja bym wolał raczej 50L.
    24-70 to obiektyw zakładany od święta? Do 50 L to się tego szkła prawdopodobnie nie będzie dało porównać. Bo wiadomo, że L jest magiczne i ma piękne niebieskości.

Fajnie, że wątku o S50A jest kolejne 3 strony durnych przepychanek o S35.

Dopiero zaczyna

Kiedy w końcu s50 1.4 art trafi do sklepu? Czekam czekam ( od stycznia) i jakoś doczekać się nie mogę ;/.

Czy ktoś ze śląska użyczyłby np na jeden dzień do testów canona 50 1.2 chciałbym po prostu sprawdzić czy rzeczywiście daje taki magiczny obrazek......

Bo jak czytam ze sigma jest mniej więcej takich rozmiarów jak 24-70, że coś af , to nie za bardzo mi sie to podoba i jestem coraz bardziej zdegustowany. ( na razie mam 135 2.0L i 24 1.4 II L więc chciałbym mieć mniejszy poręczny obiektyw a nie znowu jakiś kloc)

Chcę mięć obiektyw który również podepnę pod glidecam'a więc pewnie będzie mi go trudniej wyważyć z powodu swych rozmiarów.

Uzależniony Awatar PoulN

Ja też ciekaw niezmiernie ceny, 35mm 1.4 stoi u progu potem sprzedaż EF 50mm 1.4 (jak będzie to możliwe w ogóle) dokładka i zakup w/w Sigmy tj. 50/1.4

Biorąc pod uwagę że canona uda się sprzedać za ~800zł, Sigma 50 1.4 będzie w podobnej cenie co 35 Art to za cenę ef 35mm dokładając ~1k będę miał 35 i 50/1.4 i to w lepszej jakości optycznej niż Lki.
    Można chcieć czegoś więcej?

Strona 25 z 106 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów