W tej chwili tylko na 6d2. Najlepiej spróbuj od kogoś pożyczyć na 1 dzień![]()
W tej chwili tylko na 6d2. Najlepiej spróbuj od kogoś pożyczyć na 1 dzień![]()
Miłego dniamoja www
Słoik genialny. Kalibracja w puszce 6D polegała. Sigma dock dała 9/10 trafionych fot. Zamieniłem na 85/1.2. I tu skończę post, żeby nie napisać czegoś złeg o tym obiektywie. Pewnie na ML będzie trafiał 130/100...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Do kalibrację zdecydowanie polecam serwis w Gdyni. Jak coś nie gra to Dockiem można się czasem zachetać. Natomiast w serwisie ci ładnie wszystko ustawią. Dock przydaje się bardziej do aktualizacji oprogramowania i ustawień C1/C2 w tele. Do kalibracji tylko jeśli wada jest mała i podobna na różnych odległościach.
Odświeżam 5 letniego kotleta. Kupiłem tę Sigmę i pierwsze wrażenia są zachwycające. Z 2 lata temu pozbyłem się mojej jedynej w "karierze" 50tki, tj Canona EF 50mm f1.4 i ta Sigma robi zdecydowanie lepsze wrażenie. Do bycia "petardą" w ostrości trzeba delikatnie przesunąć suwak tejże (przy szukaniu szczegółowości na 27 calowym monitorze), ale obiektyw jest naprawdę super. Co mnie zainteresowało, to zrobiłem sobie taki przykład jak poniżej. Zdjęcia kolejno na f1.4, 2.8 i 5.6. Ustawienia AV, AWB. Na f1.4 są zdecydowanie cieplejsze kolory niż na f2.8 i wyżej. Jeszcze to przetestuję kiedyś na innym przykładzie. W zasadzie nie przeszkadza mi to, ale jestem zwyczajnie ciekawy, czy "ten typ tak ma".
PS: jak tak patrzę teraz na te zdjęcia, to wydaje mi się, że f5.6 też jest nieco zimniejszy od f2.8, ale najbardziej zauważalny przeskok jest między f1.4 a f2.8
![]()
Ostatnio edytowane przez mystek ; 10-12-2024 o 20:18
Ja myślę, że ciepłota nie ma nic wspólnego z przesłoną. Ustaw WB na sztywno i wtedy zrób test. Tym bardziej, że to chyba było sztuczne światło i czasem mi w takim świetle AWB wariuje.
#Bangi - zrobię taki test, ale szczerze mówiąc AWB nie zawodziło mnie nigdy, a tu tym bardziej jest to dziwne, bo aparat leżał na blacie, af w jeden punkt. Dziwnie, choć jak piszę - nie przeszkadza mi to zupełnie.
PS: swoją drogą fajnie mieć taką 50tkę. Jednak taka "sól fotografii", jest potrzebna i dobrze jest mieć taki obiektyw.
Zawsze Cię zawodziło, tylko nigdy nie zwróciłeś na to uwagi![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl