Od jakiegoś czasu szykuję się do zakupu canona 600d, aczkolwiek nie chcę go w zestawie z obiektywem kitowym. Przez moje dłonie przewinęła się już duża ilość lustrzanek ( znajomych ), sama ''fociłam już'' - na czymś ''lepszym'' - jak zapewniano mnie w sklepie w trakcie kupna pierwszego aparatu - co prawda bez wymiennej optyki. Jeśli chodzi o fotografie bardziej od strony technicznej, jestem na baaardzo podstawowym poziomie jeśli chodzi o wiedzę, w każdym bądź razie, wiem, że mam już większe możliwości niż oferuję mi to kit. Zastanawiałam się nad zestawem body + 18-135mm + 50 mm f/1.8 II , później odmieniło mi się na body + 85mm f/1.8 - ale obawiam się, że ten obiektyw mógłby być tylko dodatkiem - a nie jako bardziej uniwersalny obiektyw - przynajmniej na jakiś czas.*Zajmuję się fotografowaniem głównie - ludzi, publikacją zdjęć na bloga, ogólnie (kotków, kwiatków... )*Bardziej byłabym zainteresowana tym drugim zestawem, ale mam również wiele obaw. Nie oszukujmy się, chodzi mi przede wszystkim o dobry bokeh. O robienie dobrych portretów jak i zdjęć całej sylwetki. Może i jestem amatorką, ale jestem również człowiekiem, więc proszę mnie nie skreślać na starcie.*Mój budżet - sądzę max.3300zł