Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Sigma 18-50 EX DC.. BF ??

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    A może spróbuj z innym punktem AF łapać ostrość bo było opisywane że centralny nie zawsze jest dobry i lepiej wychodzą naprzykład z górnym punktem

Różnymi punktami mierzyłem. Nie zawsze centralnym.. i w miare podobnie się to przedstawia. Chyba ta sigma poprostu tak rysuje.. Chociaz na kartce widać troche różnicy..

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

SenK jak nie zauważasz w krajobrazie błędów to czego jeszcze szukasz? Dziury w całym? Daj do kalibracji obiektyw i wtedy zobaczysz co będzie jak nie jesteś zadowolony.
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hipek
    SenK jak nie zauważasz w krajobrazie błędów to czego jeszcze szukasz? Dziury w całym? Daj do kalibracji obiektyw i wtedy zobaczysz co będzie jak nie jesteś zadowolony.

Nie dziury w całym, bo chciałem go używać do portretu, a nie mogę.. to chyba nie trudno zrozumieć.
    Pozatym pytałem sie gdzie mozna go wyregulować, czy też skalibrować i nie dostałem odpowiedzi..

Tak głupio myśląc..
    czy w Canonie mi skalibrują obiektyw sigmy.. nie sądze. A słyszałem, że obiektyw sie kalibruje pod body.. wiec czy w sigmie mi skalibrują obiektyw pod body canona..
    Ostatnio edytowane przez SenK ; 14-03-2006 o 02:47

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mnie się wydaje że SenK po prostu szuka PEŁNEJ dziury...

Cytat Zamieszczone przez SenK
    Pozatym pytałem sie gdzie mozna go wyregulować, czy też skalibrować i nie dostałem odpowiedzi..
    Ja zapytałem na googlach i odpowiedzieli:

http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36

Zadzwoń i zapytaj. Tylko pamiętaj że usunięcię BF nie poprawi Ci ogólnej "miękkości".
    Inna sprawa że patrząc na portrety na Twojej stronie to ja zupełnie nie wiem czego Ty się tej Sigmy czepiasz

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Na mojej stronie są portrety z kitówki i z sigmy 18-125.

Ale dzięki za odpowiedź.

MarcinK
    Guest

Domyślnie

Ta kartka testowa nie jest najlepsza. Czasem rzeczywisty punkt ustawiania ostrości nie pokrywa się w 100% z tym co widzisz w wizjerze i aparat złapie Ci inną kratkę. Lepiej ściagnąć z sieci jakąs plansze testową.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zaraz, jesli ten punkt nie jest dokładnie tam gdzie znaczek na matówce, to jakim cudem na "prawdziwej" karcie testowej (podziałka jest równie gęsta, albo i bardziej) ostrość ma być złapana tam gdzie trzeba?

A w ogóle co to zmienia? Jeśli jest to niedokładność powodująca takie przesuniecie punktu focusa to przy robieniu prawdziwych zdjęć, nie kart, najostrzejszy punkt będzie tyle samo przesunięty...

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    (...) to jakim cudem na "prawdziwej" karcie testowej (podziałka jest równie gęsta, albo i bardziej) ostrość ma być złapana tam gdzie trzeba?
    Jeśli dobrze wnioskuję z tego, co widziałem w necie (bo sam nigdy takich testów nie robiłem), to na punkcie focusa na karcie testowej stawia się taki kartonik "focus here", który chyba ma uniemożliwić przesunięcie z powodu niedokładności pokrycia punktu AF i punktu na matówce.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żle wnioskujesz... jeśli czujnik jest przesunięty tak, że powoduje 1cm BF to wyjdzie Ci to niezależnie od tego co fotografujesz...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów