Zamieszczone przez snow
Różnymi punktami mierzyłem. Nie zawsze centralnym.. i w miare podobnie się to przedstawia. Chyba ta sigma poprostu tak rysuje.. Chociaz na kartce widać troche różnicy..
Zamieszczone przez snow
Różnymi punktami mierzyłem. Nie zawsze centralnym.. i w miare podobnie się to przedstawia. Chyba ta sigma poprostu tak rysuje.. Chociaz na kartce widać troche różnicy..
SenK jak nie zauważasz w krajobrazie błędów to czego jeszcze szukasz? Dziury w całym? Daj do kalibracji obiektyw i wtedy zobaczysz co będzie jak nie jesteś zadowolony.
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580
Zamieszczone przez Hipek
Nie dziury w całym, bo chciałem go używać do portretu, a nie mogę.. to chyba nie trudno zrozumieć.
Pozatym pytałem sie gdzie mozna go wyregulować, czy też skalibrować i nie dostałem odpowiedzi..
Tak głupio myśląc..
czy w Canonie mi skalibrują obiektyw sigmy.. nie sądze. A słyszałem, że obiektyw sie kalibruje pod body.. wiec czy w sigmie mi skalibrują obiektyw pod body canona..
Ostatnio edytowane przez SenK ; 14-03-2006 o 02:47
A mnie się wydaje że SenK po prostu szuka PEŁNEJ dziury...
Ja zapytałem na googlach i odpowiedzieli:Zamieszczone przez SenK
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36
Zadzwoń i zapytaj. Tylko pamiętaj że usunięcię BF nie poprawi Ci ogólnej "miękkości".
Inna sprawa że patrząc na portrety na Twojej stronie to ja zupełnie nie wiem czego Ty się tej Sigmy czepiasz![]()
Na mojej stronie są portrety z kitówki i z sigmy 18-125.
Ale dzięki za odpowiedź.
Ta kartka testowa nie jest najlepsza. Czasem rzeczywisty punkt ustawiania ostrości nie pokrywa się w 100% z tym co widzisz w wizjerze i aparat złapie Ci inną kratkę. Lepiej ściagnąć z sieci jakąs plansze testową.
Zaraz, jesli ten punkt nie jest dokładnie tam gdzie znaczek na matówce, to jakim cudem na "prawdziwej" karcie testowej (podziałka jest równie gęsta, albo i bardziej) ostrość ma być złapana tam gdzie trzeba?
A w ogóle co to zmienia? Jeśli jest to niedokładność powodująca takie przesuniecie punktu focusa to przy robieniu prawdziwych zdjęć, nie kart, najostrzejszy punkt będzie tyle samo przesunięty...![]()
Jeśli dobrze wnioskuję z tego, co widziałem w necie (bo sam nigdy takich testów nie robiłem), to na punkcie focusa na karcie testowej stawia się taki kartonik "focus here", który chyba ma uniemożliwić przesunięcie z powodu niedokładności pokrycia punktu AF i punktu na matówce.Zamieszczone przez ukasz
Żle wnioskujesz... jeśli czujnik jest przesunięty tak, że powoduje 1cm BF to wyjdzie Ci to niezależnie od tego co fotografujesz...