Witam wszystkich Forumowiczów,

Przeglądałem forum Canona wiele razy w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i teraz postanowiłem się zarejestrować.
Mój "problem" z drukarką MG6250 polega na jak najwierniejszemu odtworzeniu kolorów na drukowanych zdjęciach.
Korzystam z dołączonego oprogramowania Easy-PhotoPrint EX i powiem szczerze nie jestem zachwycony kolorami. Zdjęcia są jakby przyciemnione i mało żywe.
Próbowałem ustawień z włączonymi profilami koloru i bez, a także z automatyczną korektą zdjęć. Jednak otrzymywane rezultaty były takie same (pomimo różnych ustawień kolorów w sterowniku koloru - zmiana tych ustawień widoczna była w wydrukach z programu IrfanView)
Swego czasu używałem iP3000 z której zdjęcia są jakby żywsze, ostrzejsze - tam używałem również Easy-PhotoPrint ale bez EX.
Znalazłem dziś ów program w wersji 3.7 na Windows 7, zainstalowałem , zrobiłem wydruk porównawczy tego samego zdjęcia (ustawienia drukarki były standardowe, ten sam papier 300g/m2 PF300WPPE) i jak na moje przesłonięte szkłami okularowymi oczy, wydruk jest "lepszy", "ostrzejszy" choć jeszcze brakuje odwzorowania kolorów które widzę na ekranie.
Proszę użytkowników owej drukarki o podobny test i ewentualną korekcję moich wniosków.
Jeszcze jedno pytanie. Z jakich programów korzystacie podczas drukowania, gdzie można ustawić profil ICC lub swoje ustawienia? Chodzi mi tu raczej o drukowanie kilkunastu zdjęć na raz i małej korekcji jak to jest w przypadku Easy-PhotoPrint.

Pozdrawiam, Michał