Tu masz porównanie Canon Pixma MG6350 vs Canon Pixma MG6250 - DigitalVersus . MSZ starsza jest jakościowo lepsza w produkcji obrazków.
Ja od lat używam Canona ip6600D i też uważam że jest wypas. Tusze takie same jak do PRO9000 I i II tylko brak zielonego i czerwonego. Tusze kupuję z ebayu po $22 za 24 sztuki + przesyłka do pl. tyle że wysyła mi znajomy. Więc się opłaca.
Mimo wszystko jakość jest super. Mam fotkę z 2009 roku na tych zamiennikach i wygląda dobrze więc myślę że dają radę. Swoją drogą mam również fotkę z 2002 wydrukowaną na epsonie Photo 820 i nadal ma takie same kolory jak po wydruku Subiektywnie oczywiście. W każdym razie polecam wszystko co drukuje na CLI8.
sorki za lamerskie pytanie, ale czy ta pixma 6250 to pigment? zacząłem czytać wątek i się zastanawiam czy dla pół tysiąca druków A4 rocznie się opłaca wchodzić w temat(jeżeli różnica w cenie jest w granicy 20% na niekorzyść własnych druków, jest to jeszcze dla mnie opłacalne).
A skąd, jaki pigment - zwykły barwnik. Na zamiennikach i tanich papierach koszt przy 15x21 i 20x30 powinien być niższy niż z labu. Tak czy owak ciężko będzie trafić, bo po moich postach wymiotło wszystkie używki MG6150/6250 z Allegro![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-02-2014 o 22:48
a czy na takich barwnikach przewyższę jakością dobry minilab? 6150 można jeszcze gdzieś tam znaleźć, a jak nie to nowszy model - jak miałbym drukować dla klientów, to raczej na oryginałach(no chyba że zamienniki są podobnej jakości). dzięki czornyj za szybką odpowiedź![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 26-02-2014 o 23:01
dziękuje, zaczynam się więc zagłębiać w temat. kilka nie przespanych nocy przede mną![]()
schabu jeśli pisząc o klientach masz na myśli śluby to trochę bałbym się trwałości takich wydruków z zamienników. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i się podzieli? Wydruki dla siebie, czyli takie które ew. możesz powtórzyć za jakiś czas OK, ale komercyjne zlecenia raczej tylko na oryginałach lub minilab. Trochę głupio jak ktoś obejrzy wydruki po kilku latach a one będą wyblakłe. Do tego nie wszystkie kolory blakną równocześnie z taką samą siłą. Jeśli potrzebujesz do wydruków artystycznych to pewnie lepiej rozważyć coś lepszego np. canon pro-1. Jakość i ekonomia niestety tylko w ploterach pigmentowych.
Czornyj dzięki za twój czas i czynny udział we wszystkich wątkach tego typu. Zawsze można liczyć na twoją fachową wiedzę i bezinteresowną pomoc. Jesteś gość!
Miłego dniamoja www