Witam
Ostatnio myślę o zakupie uniwersalnego spacerzoomu do 50D. Zastanawiam się nad 24-105 f/4 i ewentualnie używka 24-70 f/2,8 stary model. Zastanawia mnie różnica w cenie nowego 24-105 z tego co się orientuję to można go kupić w zakresie cen od ok. 2500 do ok. 3400. Jestem ciekaw co powoduje tak dużą różnicę w cenie. Czy te tanie to przypadkiem nie są jakimiś produktami "ekonomicznymi" i gorzej wykonanymi niż egzemplarze z przed kilku lat. Używki też są dość drogi i wahają się w okolicy 2200.
W tej sytuacji zastanawiam się czy warto zakupić nowego 24-105 w cenie ok 2500 czy będzie to produkt raczej "oczszędniej" wykonany niż jego wersje z przed kilku lat.
Rozważam również zakup używanego 24-70 f/2,8 wersja pierwsza, jego cena to ok. 3000.
Co według Was lepiej wybrać 24-105 czy 24-70 jako uniwersalny spacerzoom. Zależy mi na dobrej jakości optyki. Z tego co czytałem w testach na optycznym model 24-105 ma sporą aberrację chromatyczną i zmienną jakość zdjęć na ogniskowych w okolicy 24 i 105. Chyba 24-70 wypada lepiej dla całego zakresu ogniskowych.
A jakie są Wasze odczucia przy porównaniu tych dwóch szkieł?
Tematyka zdjęć to głównie wycieczki/spacery, ale również imprezy rodzinne chrzciny wesela (zdjęcia np. w kościele i przed nim, gdzie nie można podejść zbyt blisko) itp. Zdjęcia amatorskie. Posiadam Tamrona 17-50 ale w wielu sytuacjach szczególnie spacerowych jest dla mnie za krótki.
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam